KAD VAS UHVATI HRVATSKA POLICIJA RAZBIJU VAS KAO NIKO: Jeziva svedočenja migranata o teroru kroz koji su prošli
Migranti, Foto: Printscreen/Youtube

užasno

KAD VAS UHVATI HRVATSKA POLICIJA RAZBIJU VAS KAO NIKO: Jeziva svedočenja migranata o teroru kroz koji su prošli

Podelili svoja iskustva 

Objavljeno: 04.09.2019. 19:36h

Jedan migrant opisao je odlazak s grupom od šest Alžiraca iz Velike Kladuše preko Šturlića do Hrvatske. Vraćeni su nakon što su doživeli brutalan tretman.

– Otišao sam u Šturlić, pešačio 23 kilometra u jednom danu. Ostali smo tamo jedan dan za odmor, a sutradan smo otišli u Hrvatsku – rekao je migrant.

On je naglasio da je važno pokušati preći granicu tokom ranih jutarnjih sati, zaključujući kako je noću pojačan nadzor i da je policijsko hapšenje uz granicu nasilnije.

– Da, jer tokom noći postoje dronovi. Vidite ih, mislim da ih ima deset. Oni te vide. Ne možete preći granicu tokom noći, jer kad vas policija uhvati noću, jako vas tuku. Oni vas razbijaju. Policajac koji me kasnije pretukao nosio je masku. Na taj način ga se ne možete setiti. Drugi dan smo čuli glasove, ali nismo znali jesu li to policajci ili drugi ljudi. Morali smo preći veliku cestu, koja vodi do Zagreba. Dvesta metara pre te ceste, dva prijatelja otišla su videti može li se cesta slobodno preći. Vratili su se s policajcem koji je uperio jednom pištolj u glavu. Rekao nam je da ostanemo ovde i nazvao još jednog, koji je došao nakon pet minuta – ispričao je.

Grupu je, dakle, u početku uhapsio jedan sredovečni hrvatski policajac oko podneva, a ubrzo mu se pridružio još jedan. Kada su ih uhapsili, ispitanik je opisao kako je cela grupa uhapšena. Niko od njih nije pokušao pobeći iako ih je zaustavio samo jedan hrvatski policajac. Migrant je opisao da je to uglavnom zbog toga što njihova grupa nema više mobilnih telefona.

– Kad ste u Hrvatskoj i hodate jedan ili dva dana…, ne trčite, nemojte bežati ako vas uhvate. Ako ste u grupi, neka jedni idu u jednom, drugi u drugom smeru, ali ako nemate “powerbank”, gotovi ste. Ne možete hodati jer morate imati GPS. Ja više nemam telefon jer sam bio u Hrvatskoj i već su mi dva puta uzeli telefon. Mogli smo pobeći od tog policajca jer je bio sam. Samo jedan policajac na sedmoro ljudi. Mogli smo lako pobeći. Ali nemam telefon i pitao sam prijatelje: “Šta ćemo učiniti? Hoćemo li pobeći ili ćemo ostati?” Rekli su mi: “Ostanimo.” Tako smo ostali – istakao je, prenosi Srpskainfo.

Nekoliko telefona je zaplenjeno članovima ove grupe, a zanimljivo je da su pre oduzimanja članovi grupe bili prisiljeni da otključaju telefone kako bi službenici mogli pristupiti ruti kojom su pokušali proći.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media