ODGOVOR JE NEZAPAMĆEN: Zašto je u leto pre 50 godina čak 32.000 Hrvata PROMENILO IME?
Zagreb, Foto: Wikipedia/NIck Savchenko

STIGMATIZOVANI

ODGOVOR JE NEZAPAMĆEN: Zašto je u leto pre 50 godina čak 32.000 Hrvata PROMENILO IME?

Koja su to prezimena koja su prisilila građane da ih se odreknu?

Objavljeno:

Čak 32 hiljade Hrvata je u jednom trenutku želelo da promeni ime i prezime, a skoro svima je to odobreno. Razlozi tome bili su brojni, ali ipak, svi su imali koren u istoj stvari - želji da zbog imena ili prezimena, ne budu stigmatizovani od strane društva prilikom odrastanja.

Zašto je u Hrvatskoj bilo prošle godine više od trideset hiljada zahteva za promenu imena od kojih je odbijeno samo osam.

Kako prenosi portal Yugopapir, 1968. godine, mnogi Jugoslaveni su nezadovoljni svojim imenom. O tome svedoči statistika. Samo u Hrvatskoj u protekloj godini gotovo trideset i dve hiljade građana podnelo je merodavnim organima zahtev za promenu imena. Udovoljeno je (po skraćenom postupku, jer su se menjale lične karte) gotovo svima: ostalo je razočarano samo osam građana jer su i dalje morali da nose svoje staro ime.

Tako je s onima koji su "prekršteni", odnosno preimenovani još u najranijem detinjstvu, ili im se pravo ime izgubilo među opštinskim papirima, ili im je naprosto postalo neprijatno za svakodnevnu upotrebu: svi su oni, odobrenjem zahteva za promenu imena i prezimena, došli na svoj račun.

Koja su to prezimena koja su prisilila građane da ih se odreknu? Čovek bi pomislio da je obično po sredi prezime koje kad ga spomene, nosioca zaista može dovesti u neugodnu situaciju. Međutim takvih primera je najmanje. Češće se događa da ljudima naprosto smeta da se zovu Zec, Vuk, Kurjak, Praščić (ovo su neka od imena što su ih se vlasnici odrekli) ili nekim drugim prezimenom koje asocira na ne baš simpatične životinje ili stvari.

Ali ima i drugačijih slučajeva. Evo nekoliko prezimena kojih su se bivši vlasnici takođe odrekli: Pesek, Sraka, Bikić, Guzić, Burazerović, Popara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.