HRVATI TERORIŠU MIGRANTE: Naterali dečaka da se skine, ubacili ga u baru i puštali struju preko elektrošokera
Ilustracija, Foto: Profimedia

UŽAS

HRVATI TERORIŠU MIGRANTE: Naterali dečaka da se skine, ubacili ga u baru i puštali struju preko elektrošokera

Komesarijat za izbeglice i migracije izražava zabrinutost i zgražanje nad
ovakvim postupcima

Objavljeno: 19:17h

Posle niza slučaja maltretiranja i prebijanja migranata i vraćanja sa granice, pripadnici hrvatske granične policije brutalno pretukli K.S. (2003), maloletnika iz Avganistana, prilikom pokušaja grupe od 16 migranata da pređu granicu.

Dečak koji je preživeo tešku fizičku i psihičku torturu od strane zvaničnih državnih organa Hrvatske, najpre je izdvojen iz grupe migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega biva zatvoren u u prostoriju u kojoj su ga tukla četiri pripadnika granične policije. Od dečaka su oduzeli telefon i novac, fizički ga povredili, a nakon zatvaranja u prostoriju naterali su ga da se skine, gde su potom pustili vodu i napravili baru u koju su ga ubacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dečak i izgubio svest. U ovom stravičnom incidentu dečak je zadobio prelom rebara sa unutrasnjim krvarenjem, hematome glave i izgubio dosta krvi.

foto: Beta

Komesarijat za izbeglice i migracije izražava zabrinutost i zgražanje nad ovakvim postupcima, te upozorava predstavnike međunarodne zajednice na enormnu primenu nasilja hrvatske granične policije, kao i na flagrantno kršenje ljudskih prava. Hrvatski zvaničnici su izjavili da zaštita državne granice podrazumeva ponekad i određene oblike nasilja, što krši zakone i međunarode preuzete obaveze države koja je članica EU.

Komesarijat upućuje apel Međunarodnoj zajednici da svojim autoritetom pomogne da se prestane sa tako "neljudskim ponašanjem", podsećajući da svako lice koje se zatekne na teritoriji neke države ima pravo da zatraži azil, i da uđe u azilnu proceduru.

Bonus video

NEZAPAMĆENI VANDALIZAM NA TRGU REPUBLIKE: Bastać izazvao incident, vređao odbornika i unosio mu se u lice

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.