OTKRIVENA STRAVIČNA TAJNA JEDNOG NAPADAČA NA SRBE KOD KNINA: Ovo potpuno MENJA STVARI
Demolirani kafić, Foto: Kurir

napad na srbe

OTKRIVENA STRAVIČNA TAJNA JEDNOG NAPADAČA NA SRBE KOD KNINA: Ovo potpuno MENJA STVARI

Najstariji od maskiranih napadača ima 28 godina, drugi osumnjičeni ima 25 godina dok su ostali uhapšeni u razdoblju do 21 godine života

Objavljeno: 13:12h

Tokom utorka na području PU splitsko - dalmatinske i PU šibensko - kninske ukupno je uhapšeno osam osoba (većina sa područja Splita) koji se povezuju s napadom na Srbe pre sedam dana u kafiću Petko u Uzdolju dok su gledali fudbalsku utakmicu play offa Lige prvaka između švajcarskog Young Boysa i Crvene zvezde.

Najstariji od maskiranih napadača ima 28 godina, drugi osumnjičeni ima 25 godina dok su ostali uhapšeni u razdoblju do 21 godine života.

Ispitivanje i davanje iskaza uhićenih predviđa se danas u 13 sati na Opštinskom državnom tužilaštvu u Šibeniku, a većina ih je angažovala splitske advokate koji su morali u sredu ranom zorom da upale svoje automobile i krenu put Šibenika kako bi stigli na vreme.

Događaj u Uzdolju okvalifikovan je od strane šibenske policije kao krivično delo izazivanja nereda zbog čega bi huligani mogli dobiti od šest meseci do pet godina zatvora, ali državno tužilaštvo u Šibeniku može policijsku prijavu i preinačiti ako se dokaže da je delo počinjeno iz mržnje.

Zločin iz mržnje je, sukladno članku 87., stavku 20. Kaznenog zakona Hrvatske, krivično delo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, veroispovesti, nacionalnog, etničkog podrekla, invaliditeta, pola, polnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe.

Takvo postupanje uzeće se u obzir kao otežavajuća okolnost ako navedenim Zakonom nije izričito propisano teže kažnjavanje. Definicija zločina iz mržnje se na odgovarajući način primenjuje i na prekršaje počinjene s istim motivima kao krivično delo.

Slobodna Dalmacija saznaje da novo svetlo na ovaj slučaj baca i činjenica da je među uhapšenima i 22-godišnji mladić iz Splita koji je u junu ove godine u Supetru na Braču učestvovao u napadu na grupu od pet osoba (trojica sezonskih radnika iz Slavonije od kojih su njih dvoje pričali srpskim jezikom, devojku iz Varaždina i bračkog vatrogasaca).

Dvadesetdvogodišnjak je nakon toga završio u istražnom zatvoru, zajedno s 19 godišnjim kompanjonom, a suđenje za ovo nedelo protiv njega još nije počelo. Tada mu je izmjreno 1.2 promila alkohola u krvi i rekao je policajicma da se ničega ne sjća, piše Slobodna Dalmacija.

Šta će sada reći što ga je navelo da ode u Uzdolje i učestvuje u napadu na goste kafića? Je li postoje i drugi batinaši koji tako putuju po Dalmaciji i i tuku ljude koji su druge nacionalnosti? Imaju li veze napadi u Đevrskama na vlasnika kafića koji su bili verbalne i nacionalne prirode ikakve veze sa ovim napadom u Uzdolju?

Puno toga će se otkriti kada završi krim-obrada. Policija je, podsetimo, bila vrlo blaga i prema sinjskim huliganima koji su demolirali pekarnicu jedog Albanca koje je najpre prijavila za narušavanje javnog reda i mira, a tek nakon pritiska javnosti za zločin iz mržnje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.