BOLESNOG DEČAKA KRISTIJANA (18) STRPALI U ZATVOR SA UBICAMA! Danas mu spremaju SAHRANU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

misterija

BOLESNOG DEČAKA KRISTIJANA (18) STRPALI U ZATVOR SA UBICAMA! Danas mu spremaju SAHRANU!

Kristian je bio dete s poteškoćama u razvoju te mu je po HZZO-u prošle godine dijagnostikovan teži invaliditet

Objavljeno:

U splitskoj bolnici proteklog vikenda umro je 18-godišnjak iz mesta kraj Omiša kojeg su u teškom stanju početkom meseca dovezli iz splitskog zatvora. Radi se o Kristianu Vukasoviću koji je početkom aprila osuđen na osam meseci zatvora jer je zapalio pet maslina, nekoliko stabala bora te dva hektara samonikle trave i niskog rastinja. Sam se prijavio policiji.

Kristian je bio dete s poteškoćama u razvoju te mu je po HZZO-u prošle godine dijagnostikovan teži invaliditet zbog telesnih i mentalnih oštećenja. Veštačeno je tada kako mora imati pomoć i negu 24 sata dnevno, javila je Slobodna Dalmacija. Utvrđeno je i kako boluje od poremećaja piromanije, a već s 12 godina se zbog toga psihijatrijski lečio. Sudski veštak je procenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno uračunljiv.

Uprkos tome procesuiran je u redovnom postupku te mu se sudilo kao odrasloj, zdravoj osobi te je završio u ćeliji na splitskim Bilicama.

Slobodna Dalmacija piše kako nije uobičajeno da se kod tako kratkih kazni produžuje istražni zatvor do pravosnažnosti presude, no Kristianu se dogodilo upravo to.

Mladić je bio u užasno teškom psihičkom stanju tokom boravka u zatvoru, nekoliko je puta iz zatvora prevezen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Tokom jednog od tih boravaka u bolnici, gdje je svakodnevno razgovarao sa psihijatrom, dijagnostikovani su mu suicidalni porivi, piše Slobodna Dalmacija, dodajući kako su lekari procenili da je uzrok tome upravo boravak u splitskom zatvoru, no uprkos takvoj dijagnozi Kristiana opet vraćaju u ćeliju na Bilicama.

Tamo je bio u ćeliji sa šest zatvorenika, a Kristian je stalno bio u panici da će se nešto dogoditi. Jako se bojao nasilja u zatvoru o kojemu je stalno slušao, ispričala je Slobodnoj Dalmaciji osoba koja je znala sve o tome što se događalo, ali je želela ostati anonimna.

Njegov otac je za Dalmatinski portal početkom nedelje rekao da je Kristian u bolnicu doveden u 2:45 ujutru.

"Dva sata su ga oživljavali. Pao je u komu, prebacili su ga u jedinicu intenzivnog lečenja. Meni do danas niko nije objasnio zbog čega je u tako teškom stanju doveden iz zatvora niti zbog čega je umro. Rekli su samo da mu je mozak dugo ostao bez kiseonika pa da strahuju od oštećenja", kazao je otac preminulog mladića.

Otac je video da mu sin ima povrede po sebi: "Imao je modrice ispod trbuha. Svih boja."

To je odmah prijavio policiji, međutim nije se dogodilo ništa. Policiji su lekari odgovorili da su povrede starijeg datuma i da nemaju veze s njegovim trenutnim zdravstvenim stanjem. Taj zaključak su poslali i sudiji istrage splitskog Županijskog suda i Državnom odvjetništvu, no nisu dobili nikakav nalog za bilo kakvim postupanjem.

S obzirom na to da je Kristian mesecima već bio u zatvoru, jasno je da su modrice nastale za vreme boravka u zatvoru.

Otac preminulog mladića kazao je kako će tužiti državu i tražiti kaznenu odgovornost za smrt njegovog sina:

"Neko je kriv, to je sigurno. On i nije smeo biti u zatvoru, već u zatvorskoj bolnici jer ima fizička i psihička oštećenja, i to je dokumentovano. Moj sin bio je dete s posebnim potrebama."

BONUS VIDEO: VUDSTOK IZ PRVE RUKE: Sve je bilo haotično, ali nama to uopšte nije bilo važno (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.