DIREKTOR JE POZVAO U KANCELARIJU, PA JE UHVATIO ZA ZADNJICU: Trpela je UŽAS danima dok nije odlučila da ga prijavi
Splićanku je direktor polno uznemiravao, Foto: Profimedia, Ilustracija

seksualno uznemiravanje

DIREKTOR JE POZVAO U KANCELARIJU, PA JE UHVATIO ZA ZADNJICU: Trpela je UŽAS danima dok nije odlučila da ga prijavi

Nastavilo se grljenjem i nepriličnim dodirima, a kad bi ona reagovala, vređao bi je raznim pogrdnim imenima.

Objavljeno:

Nakon što je Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu od sudije istrage splitskog Županijskog suda zatražilo da se zbog nedostavljanja dokumentacije kazni firma "Stano-uprava", direktor te firme Ante Zuanić te Silvana Vučković, upravnica pravne službe, postalo je jasno da se predistražni postupak koji ODO vodi protiv Zuanića približava svome kraju.

Naime, Zuanić je pod istragom zbog krivičnih dela zlostavljanja na radu i polnog uznemiravanja radnice "Stano-uprave".

Ona je, po saznanjima Slobodne Dalmacije, u septembru prošle godine podnijela protiv Zuanića prijavu za mobing u kojoj je navela da je njegovim dolaskom na poziciju direktora neopravdano ukinuto njeno radno mesto, da joj je drastično smanjena plata, da je bila izložena svakodnevnom šikaniranju te da je 67-godišnji direktor s njom počeo "koketirati" od prvog dana.

Nastavilo se grljenjem i nepriličnim dodirima, a kad bi ona reagovala, vređao bi je raznim pogrdnim imenima.

Sve je kulminiralo kad ju je jednom u svojoj kancelariji uhvatio za zadnjicu govoreći joj da njoj baš to treba, da je niko ne voli u firmi, a počeo je govoriti po firmi da je treba "je....".

Kad joj je prekipelo, prijavila ga je, a onda su počele razne vrste pritisaka na nju, s nekoliko nivoa– od sudske do političke, da što joj to treba, neka povuče prijavu i da će sve biti kao pre.

– Da, podnela sam krivičnu prijavu protiv te osobe, no ništa više od toga ne mogu vam reći – kazala je ona.

U sklopu postupka, ODO je zatražio od pravne službe "Stano-uprave" da im dostave Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta, potom ugovor o zasnivanju radnog odnosa s Antom Zuanićem, te ugovor ili odluku o njegovu imenovanju na mesto direktora.

– Međutim, uprkos višekratnom traženju te usmenog i pismenog iskaza zamjenika gradonačelnika Splita Nina Vele da se personalni dosjei za sve radnike TD "Stano-uprava" d.o.o. nalaze u njihovoj pravnoj službi, tražene akte odbijaju nam dostaviti.

Split
Split foto: Profimedia

Upravnica pravne službe poziva se na činjenicu da je Ante Zuanić jedini ovlašten zastupati firmu i jedini ovlašten za donošenje bilo kakvih odluka i rešenja u vezi s radno pravnim statusom radnika, te da to nije pravna služba.

U dopisu koji je sastavila 24. decembra 2018. godine navodi kako je direktor "prihvatio gornju zamolbu uz informaciju da će svu relevantnu dokumentaciju za predmetni slučaj donijeti osobno sa svojim advokatom po dostavljenom pozivu".

S obzirom na to da se radi o aktima trgovačkog društva i ugovoru o zasnivanju radnog odnosa, koji ne predstavljaju nikakvu tajnu, upravnica pravne službe i direktor neopravdano ne postupaju po zahtevu državnog tužilaca.

ODO Split poseduje ugovor o radu koji je s Nadzornim odborom TD-a sklopio bivši direktor, te je iz njega razvidno da se ne radi ni o kakvom tajnom ugovoru te ni traženi akti ne predstavljaju zaštićenu tajnu niti podležu odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, jer bi se na taj način spječavao svaki postupak proveden u svrhu utvrđivanja protuzakonitog ponašanja – stoji u obrazloženju zahteva ODO-a za kažnjavanjem Zuanića i "Stano-uprave".

Kako saznaje Slobodna Dalmacija, tek nakon što im je zaprećeno kaznom, Zuanić i firma dostavili su traženu dokumentaciju.

Jutarnji list je pokuša da preko njegovog advokata Joška Čeha dođu i do prijavljenog Zuanića kako bismo čuli njegovu stranu priče.

– Moj klijent još nije pozvan niti je izneo obranu na Državnom tužilaštvu, pa smatram da bi bilo neprilično da to radi preko medija – kazao je advokat Čeh, objasnivši da traženi dokumenti nisu odmah dostavljeni jer su u "Stano-upravi" smatrali da pitanje sme li Zuanić raditi kao direktor nakon 65. godine nije predmet postupka niti se to pitanje nalazi u pouci o pravima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.