NOVI NAPAD NA SRBINA U HRVATSKOJ! Vređali i tukli povratnika Dobrivoja (70)! Reakcija policije bila je SRAMNA
Dobrivoje Arić, Foto: SNV

užas

NOVI NAPAD NA SRBINA U HRVATSKOJ! Vređali i tukli povratnika Dobrivoja (70)! Reakcija policije bila je SRAMNA

Srpski povratnik prvo verbalno pa fizički napadnut uz uvrede na nacionalnoj osnovi

Objavljeno: 23.08.2019. 10:20h
  • 5

Još jedan napad na Srbe u Hrvatskoj dogodio se pre tri dana, u utorak, a pretučen je srpski povratnik iz okolice Rijeke.

Srpski povratnik prvo verbalno pa fizički napadnut uz uvrede na nacionalnoj osnovi.

Kako saznaje Index od Milana Erakovića, pravnog savetnika Srpskog narodnog veća, 70-godišnji povratnik Dobrivoje Arsić bio je verbalno a potom i fizički napadnut od strane nepoznatih osoba od kojih je jednu napadnuti prepoznao kao stanara susedne zgrade.

Fizičkom napadu prethodilo je verbalno vređanje na nacionalnoj osnovi, nakon kojeg je povratnik pozvao policiju dva puta. Indikativno je da su napadači znali ime i prezime povratnika te vređanje je bilo usmereno na njegovu nacionalnost te činjenicu da je povratnik.

Kako se dolazak policije odužio došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade to ne može biti opravdanje vređanja na nacionalnoj osnovi te fizički napad osobu od 70 godina koja je još i invalid.

Srpsko narodno veće podnelo je krivičnu prijavu u sredu godine uz suglasnost povratnika za krivično delo pretnje, nanošenje telesnih povreda te uznemiravanja protiv nepoznatih počinitelja.

Iz Srpskog narodnog veća sumnjaju da je i postupanje policije bilo etnički obojeno.

- Nažalost imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema rečima napadnutog jedino činjenica da je srčani bolesnik sprečila je njegovo privođenje tokom noći te upućivanje prekršajnom sudiji. Iako je gospodin Arsić u četvrtak 22.08. 2019. godine oko podne tražio uvid u spis to mu nije omogućeno nego je traženo od njega da to napravi u pismenoj formi, što je on i učinio. Kako je u međuvremenu stigla krivične prijave od strane Srpskog narodnog veća od prethodnog dana policija hitno poziva gospodina Arsića u oko 14 sati na razgovor povodom prijave koji traje četiri sata iako je Arsić u predinfartnom stanju - poručio je Eraković.

Pojašnjava kako to nije prvi put da primorsko-goranska policija tako postupa.

- Slično postupanje Policijske uprave Primorsko-goranske imali smo 2015. godine prilikom održavanja predstave HNK Ivan Zajc gde su gledaoci i posetioci verbalno vređani po nacionalnoj osnovi od strane navodno pripadnika „Armade“ a u stvari članova opskurne Autohtone Hrvatske stranke prava. Fizički napad na jednog od posjtioca od strane osoba koje su vređale i dobacili uvrede gledaocima karakterisan je kao „remećenje javnog reda i mira“. Međutim postupanje radnika pokazalo je izrazitu neobjektivnost gde je napadač „upozoren“ što god to značilo a protiv napadnutog je podignuta prekršajna prijava. Kako je prekršajni sud nakon utvrđivanja dokaza utvrdio da nije bilo govora o bilo kakvom prekršaju od strane gospodina koji je optužen te donosi oslobađajuću presudu na istu PU Primorsko-goranska ulaže žalbu! Toliko o profesionalnom postupanju djelatnika PU PGŽ te se nadamo da kad je reč o ovom slučaju obrazac neobjektivnog postupanja neće se ponoviti - poručio je Eraković.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media