U HRVATSKOJ PRONAĐENE DREVNE LOBANJE DEČAKA: Tragovi na njima ukazuju da su im radili nešto JEZIVO! (FOTO)
Pronađene su čudne lobanje, Foto: journals.plos.org

arheologija

U HRVATSKOJ PRONAĐENE DREVNE LOBANJE DEČAKA: Tragovi na njima ukazuju da su im radili nešto JEZIVO! (FOTO)

Tri kostura koja su pronađena 2013. godine, i koji potiču iz 5. veka, imali su lobanje čudnih oblika

Objavljeno: 09:54h

Hrvatski mladići koji su živeli pre 1500 godina imali su deformisane lobanje, koje su pomoću šiljaka "oblikovali" kako bi se znalo kom plemenu pripadaju.

Tri kostura koja su pronađena 2013. godine, i koji potiču iz 5. veka, imali su lobanje čudnih oblika.

Otkriveno je da je jedan mladić imao drvenu dasku stavljenu iz čelo kako bi mu lobanja bila šiljatija. Drugi je imao abnormalno dugačku lobanju, što može da znači da su mu glavu obavijali zavojima.

Tri dečaka su možda bila žrtvovana, a očigledno je i da su bili neuhranjeni.

Deformisane lobanje
Deformisane lobanje foto: journals.plos.org

Praksa izduživanja lobanja - da bi se označila grupna pripadnost ili socijalni status - stara je 9 000 godina. Uobičajena je u raznim plemenskim kulturama širom sveta (kao što su Maje, Severnoamerički domoroci i Aboridžini), stilovi oblikovanja glave spadali su u tri grupe: ravne, okrugle ili šiljate.

Da bi se postigao željeni oblik, glava je bila umotana u usku krpu. Tehnika se obično izvodi na novorođenčetu, kada je lobanja maksimalno gipka. Krpa će se se stavljala mesec dana nakon rođenja i držala se na mestu oko šest meseci.

Ponekad su lobanje modifikovane kao znak društvenog statusa. Stručnjaci sa Bečkog univerziteta proučavali su ostatke arheološkog nalazišta u Osijeku, u Hrvatskoj. Kosti su otkopani sa lokaliteta Hermanov vinograd.

CT skeniranja su korišćena za osvetljavanje onoga što se možda učinilo njihovim glavama bez uništavanja krhkih kostiju. Smatra se da je oblikovanje lobanja korišćeno za označavanje ljudi njihove kulturne pripadnosti i možda je predstavljalo društveni položaj.

Tinejdžeri u grobu imali su između 12 i 16 godina i možda su to bili Huni, koji su prvi uveli ovu praksu u region. Ali, kažu istraživači, oni bi mogli biti i Ostrogoti ili neko drugo stanovništvo. Takođe nije jasno da li je kranijalna deformacija koja označava kulturni identitet bila široko rasprostranjena praksa ili nešto posebna za ove pojedince. Ovo je najstariji poznati dokaz o toj praksi u Hrvatskoj.

Svaki dečak je imao drugačiju glavu i svaki pojedinac je iz različitog dela sveta, što ukazuje na to da različiti izgledi simbolišu različite kulture gde je ravnanje glave variralo.

Smatra se da dečak sa šiljatom glavom potiče iz istočne Azije, regije koja je danas Kina. Smatra se da tinejdžer s visokom glavom i ravnim čelom dolazi sa Bliskog Istoka, dok je nepromenena lobanja pripadala nekome iz zapadne Evrope.

foto: journals.plos.org

Dr Mario Novak, sa Instituta za antropološka istraživanja u Zagrebu, koji je koautor ove studije, rekao je:

- Najupečatljivije zapažanje, zasnovano na drevnoj DNK, je da se te osobe jako razlikuju u svojim genetskim precima. Pojedinac bez veštačke kranijalne deformacije pokazuje široko zapadnoevroazijski pridruženi rod, pojedinac sa takozvanom kružnom i uspravnom deformacijom ima bliskoistočno poreklo dok pojedinac sa izduženom lobanjom ima istočnoazijsko poreklo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.