STRAVIČNA ISPOVEST ŽENE ČIJI JE MUŽ UMRO NA HVARU: Videla da ga nema u krevetu,  onda ugledala PRIZOR IZ NOĆNE MORE
Porodica Vinci, Foto: Facebook printscreen

potresno

STRAVIČNA ISPOVEST ŽENE ČIJI JE MUŽ UMRO NA HVARU: Videla da ga nema u krevetu, onda ugledala PRIZOR IZ NOĆNE MORE

Ona je na brodu bila zajedno sa sinom i ćerkom, koji su zbog trovanja u teškom stanju završili u splitskoj bolnici, ali zahvaljujući trudu lekara deca se oporavljaju i biće prebačena na lečenje u Italiju 

Objavljeno: 21.08.2019. 22:41h

Manuela Fiaskonaro, supruga pokojnog Evgenija Vincija (57) sicilijanskog menadžera koji je svoj život izgubio 13. avgusta ove godine zbog trovanja ugljen-monoksidom na jedrenjaku "Atlantia", ispričala je u ponedeljak na Županijskom sudu u Splitu šta se dogodilo kobne noći kada je njen suprug nastradao.

Ona je na brodu bila zajedno sa sinom i ćerkom, koji su zbog trovanja u teškom stanju završili u splitskoj bolnici, ali zahvaljujući trudu lekara deca se oporavljaju i biće prebačena na lečenje u Italiju.

Nesrećna žena je na sudu rekla da su 10. avgusta, zajedno s još četvoro prijatelja, došli u Hrvatsku i da su, nakon dolaska na jedrenjak, u jednoj sobi koja je bila uz deo kormila bili smešteni njen suprug, ona i njihov 11-godišnji sin, dok je 15-godišnja ćerka bila u kabini ispred njihove, prema pramcu s desne strane. Posada je, pak, bila smeštena u pramčanom delu broda.

Jeli u restoranu

Opisala je detaljno kako su protekla njihova prva dva dana krstarenja i što su sve jeli u hvarskom restoranu. Ispričala je da su se, čim su se ukrcali na brod, požalili posadi da ne rade fridžider i klima, te da iz otvora za klimu u kabine dolazi neugodan miris. Mirisalo je kao benzin ili nafta, ali se posle taj smrad promenio, bio je kao miris plina. Navela je da su oni to među sobom komentarisali, ali da ne zna je li te primedbe neko preneo posadi.

S posadom su dogovorili da klima radi četiri sata dnevno, a kako je gostima bilo važnije da im tokom noći bude hladnije da mogu ugodno da spavaju, dogovorili su se da te treće, ispostavilo se posle kobne noći, uključe klimu kada se oni vrate s večere u Hvaru. Od trenutka kad su izašli iz restorana dok nisu došli na brod prošlo je oko pola sata.

- Desetak minuta nakon dolaska na brod ćerka i ja smo otišle da spavamo. Kad smo otvorile vrata njene kabine, osetio se smrad koji je dolazio iz otvora klima-uređaja. I u našoj kabini se takođe, kad sam ušla, osetio isti smrad. Legla sam u krevet i zaspala, a nakon nekog vremena sam osetila da mi je jako vruće i da mi fali vazduha pa sam rekla suprugu da vidi šta je s klimom - ispričala je Italijanka.

Osetila mučninu

- On je otišao i vratio se s jednim članom posade, ne znam je li to bio kapetan ili pomoćnik, te je klima ugašena. Zaspala sam, a nakon nekog vremena sam osetila da mi se povraća. Bilo mi je jako loše, a videla sam da kraj mene na krevetu nema mog supruga. Zaspala sam, a nakon nekog vremena sam se opet probudila i opet vratila u krevet, ali ni tada nije bilo mog supruga kraj mene - rekla je supruga preminulog biznismena u svom iskazu.

Od četiri prozorčića u njihovoj kabini, te je večeri ona napola zatvorila dva koja su bila pokraj njihovih kreveta kako bi učinak klime bio bolji dok su dva prozorčića uz krevet njenog sina bila otvorena sve vreme.

Navela je da je nakon toga opet zaspala i probudila se tek ujutro oko 10 sati, te da se jako loše osećala.

- Pogledala sam prema sinu koji je spavao kao da je mrtav, a u kupatilu čija su vrata bila otvorena videla sam supruga nagnutog nad kadu i na njegovim golim leđima crvene mrlje - ispričala je Manuela.

Kad ga je dotakla, nije osetila da je hladan. Izletela je iz kabine i tamo videla prijatelja i prijateljicu kojima je rekla da je njenom suprugu jako loše. Muškarac je ušao u njihovu kabinu i ubrzo izašao rekavši da je Evgenio mrtav. Otišao je potom do kabine u kojoj su bili bivši italijanski senator Bruno Mankuso i njegova supruga i video da je i njima jako loše.

Buka motora

U kabinu njene ćerke nije se moglo ući jer su vrata bila zaključana pa je kapetan Atlantije provalio u kabinu i izneo devojčicu zapenjenih usta na palubu. Jedna od gošći ubrzo je na palubu donela i dečaka kojem je takođe bilo jako loše.

Supruga preminulog rekla je da je jedan od gostiju dao Mancusu i njegovoj supruzi injekcije antitoksikanta te da je istu hteo dati i njenoj ćerki, ali da zapovednik broda to nije dozvolio.

- U Hvaru su nas dočekala kola Hitne pomoći, pa smo deca i ja prevezeni do helikoptera, a onda i u bolnicu u Splitu - istakla je Italijanka i navela da ne zna je li, dok su bili na Visu, prvo veče klima radila, ali da drugu noć s 11. na 12. avgust klima u kabinama nije radila, a nije ni čula bilo kakvu buku motora dok je brod mirovao.

Istraga se zbog teškog kaznenog dela protiv opšte sigurnosti u vezi s kaznenim delom dovođenja u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom koju ODO Split vodi protiv 23-godišnjeg vlasnika i četiri godine starijeg zapovednika "Atlantije" nastavlja. Njih dvojica su na slobodi jer je ocenjeno da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, kako je to navedeno u službenom saopštenju splitskog ODO-a.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media