ON JE PREŽIVEO UŽAS NA HVARU I GLEDAO ČOVEKA KAKO UMIRE: Ja sam lekar, a nisam mogao da mu pomognem!
Bruno Mankuso, Foto: Printscreen Youtube

strašno

ON JE PREŽIVEO UŽAS NA HVARU I GLEDAO ČOVEKA KAKO UMIRE: Ja sam lekar, a nisam mogao da mu pomognem!

Preživeli ne mogu da prestanu da prepričavaju trenutke užasa koje su iskusili te kažu da su osetili neopisivu nemoć, mučnine, a potom i šok dok su pokušavali da ožive nesrećnog prijatelj

Objavljeno:

Nakon detaljne istrage jedrilice “Atlantia” u luci na Hvaru ono što se moglo čuti jeste da je pravo čudo što, s obzirom na jačinu otrovnih gasova u potpalublju, nema više mrtvih. Na tom brodu život je nažalost izgubio italijanski menadžer Eugenio Vinci (57), dok se otrovana deca još uvek bore za život.

Preživeli ne mogu da prestanu da prepričavaju trenutke užasa koje su iskusili te kažu da su osetili neopisivu nemoć, mučnine, a potom i šok dok su pokušavali da ožive nesrećnog prijatelja Eugenija, piše Net.hr. Jedan od preživelih s broda, bivši italijanski senator i gradonačelnik sicilijanskog gradića, Bruno Mankuso (64) u telefonskom razgovoru je ispričao medijima šta se dogodilo kobnog dana. Kazao je da su bili jako srećni što su došli u Hrvatsku te da su planirali da plovie osam dana. Putovanje su zajedno osmislili i organizovali, a obišli su ostrva i Dubrovnik.

Mankuso kaže da je bio drugi dan godišnjeg kada ih je zadesila tragedija. Prepričava da su veče proveli u restoranu na rivi gde je njih četvoro večeralo dok deca nisu uopšte jela. Zbog toga su odmah odbacili trovanje hranom jer su deca najteže stradala, a da nisu ni probala hranu. Otrovni gas je do kabina Italijana došao kroz klimatizacijske otvore. U ponoć su se vratili na brod. Već dva sata posle “tihi ubica” je u njihovim kabinama učinio svoje.

“Odjednom nam je svima postalo loše. Odvukao sam se do kupatila i povratio. Pozlilo je i mojoj supruzi, ali nekako smo se primirili Zaspali smo kao omamljeni do jutra. Na tom jedrenjaku izgubio sam, mogu tako reći, brata. Po struci sam lekar i pokušavao sam da mu pomognem, ali nije išlo. Srce mi puca od tuge. Kad sam se probudio i ustao onako malaksao, zatekao sam Eugenija sa povredom glave koju je zadobio pri padu u tuš-kabini”, prepričao je Mankuso i dodao da su te večeri svi spavali na desnoj strani broda.

S nestrpljenjem čekali zajedničko letovanje u Hrvatskoj

Vincijev dobar prijatelj i bivši predsednik regije Molise, Paolo Fratura, u neverici je primio vesti o stradanju prijatelja u Hrvatskoj. Ispričao je da se Eugenio jako radovao tom letovanju.

“Izgubio sam jako dragog prijatelja, bio mi je kao brat. U nedelju mi je poslao poruku iz Hrvatske: ‘Bogovski uživam, samo još ti jedino radiš’. Umro je na besmislen način. Bio je jako predan svom poslu i radovao se trenucima koje je provodio s porodicom i prijateljima”, za italijanske medije je ispričao Fratura te istakao da se nada da će lekari da spasu decu. Meštani Šake odakle je nesrećni Italijan i stanovnici grada u kojem je Mankuso gradonačelnik, potreseni su i šokirani tragedijom koja je zadesila ova dva prijatelja.

“Eugenio i Bruno te Franko Trifiro nerazdvojni su prijatelji. Nedeljama pre nego što su otišli u Hrvatsku, pričali su nam o tom putovanju. S nestrpljenjem su ga očekivali jer veoma cene hrvatske lepote i gastronomiju. Kad je prva vest u medijima objavljena o mogućem trovanju školjkama koje su jeli nekoliko sati pre nego što im je pozlilo, nisam mogao da prestanem da se čudim jer sam i sam prošao Hrvatsku i uverio se u kvalitet proizvoda, a i oni pritom jako paze na to gde jedu”, ispričao je jedan od ugostitelja u čiji kafić svakodnevno na kafu svraća gradonačelnik Bruno Mankuso.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.