TOMPSONE, NEMA VIŠE ZA DOM SPREMNI: Hrvatski sud doneo ISTORIJSKU PRESUDU!
Marko Perković Tompson je autor ustaške pesme, Foto: Printscreen

ustašstvo

TOMPSONE, NEMA VIŠE ZA DOM SPREMNI: Hrvatski sud doneo ISTORIJSKU PRESUDU!

Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pesme Marko Perković Tompson!

Objavljeno:

Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu kojom je izvođač jesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “za dom spremni” na njenom početku, piše Jutarnji list.

Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pesme Marko Perković Tompson, nego makarski pevač Mario Roso koji je pesmu s pripadajućim pozdravom izveo u Makarskoj prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

– Neka kažu je li ta pesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smem izvoditi ja, a Tompson sme – komentisao je Roso.

U presudi stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

- Bez obzira na žalbene navode da je otpevao pesmu onako kako je objavljena u izvornom tekstu pesme ‘Bojna Čavoglave’ koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljeni je mogao i trebao biti svestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja - stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsednik tročlanog sudskog veća Siniša Senjanović.

Dodaje se kako je činjenica da je pozdrav deo autorskog umetničkog dela ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drukčije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.