NEKO JE NA HVARU POTROVAO CELU ITALIJANSKU PORODICU: Ovo su NAJNOVIJE informacije u vezi NEZAPAMĆENOG SLUČAJA
Hvar je u šoku, Foto: Printscreen

sumnjivo trovanje

NEKO JE NA HVARU POTROVAO CELU ITALIJANSKU PORODICU: Ovo su NAJNOVIJE informacije u vezi NEZAPAMĆENOG SLUČAJA

Radi se sve kako bismo spasili decu koja su životno ugrožena

Objavljeno:

Odrasle osobe koje su se otrovale na Hvaru imaju mučninu, povraćanje i proliv, dok su deca u težem stanju, imaju neurološke simptome i leže na pedijatrijskoj intenzivnoj KBC-a Split.

Saznajemo to u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije čiji su epidemiolozi odmah krenuli na teren gde prikupljaju informacije i uzimaju uzorke hrane. Reč je o šesteročlanoj porodici, kaže nam dežurna epidemiologinja dr. Vesna Barišić, a stručnjacima je sada bitno da dođu do uzoraka hrane koju je porodica jela u protekla 24 sata.

U tom periodu, zna se, jeli su na svom brodu, ali i u jednom hvarskom restoranu. Popis hrane iz restorana, kaže dr. Barišić, vidljiv je s računa, a reč je o raznolikim namirnicama poput salate, testenine, ribe, hobotnice i piletine.

Ali ne može se sa sigurnošću tvrditi da su se otrovali hranom dok se ne analiziraju uzorci svega što je porodica konzumirala.

- Uzimamo uzorke sa svih površina na njihovom brodu, kao i uzorke sve hrane koja se tamo nalazi, a isto važi i za restoran gde je porodica večerala u ponedeljak uveče. Pokušaćemo takođe uzeti uzorke stolice članova porodice, i ako to uspemo analiza će trajati dva dana. U ovom trenutku ni infektolozi sa splitskog KBC-a ne znaju sa sigurnošću šta je uzrok trovanja. Takođe, slučaj ove porodice za sada je izolovan, nema trenutno naznaka o bilo kakvoj epidemiji – kaže dr. Barišić.

- Situacija je vrlo teška, još uvek se obavlja dijagnostika, radi se sve kako bismo spasili decu koja su životno ugrožena. Sumnjamo na trovanje, ali ne možemo reći da li je u pitanju hrana ili nešto drugo. Na osnovu svih dosadašnjih trovanja koja smo videli, možemo reći da dosad još nismo videli ovako teško trovanje s tako teškom kliničkom slikom. Svi doktori i sestre koji nisu bili na poslu, došli su u bolnicu van radnog vremena, ovde nas je more doktora i sestara koji radimo s decom kako bismo ih spasili - rekla je za Indeks docentica Ivana Unić s Klinike za pedijatriju KBC-a Split.

Podsetimo, muškarac je preminuo na svom brodu u gradu Hvaru, a još četvoro je hospitaliziovano. Čovek je preminuo pre dolaska hitnih službi i nije mu bilo pomoći, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na odeljenju Pedijatrija splitske bolnice.

BONUS VIDEO:

Posetili smo Bošnjačku mahalu i iznenadili se cenama garderobe

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.