ČOVEKU UTVRDILI POSTOJANJE RAKA I ODSTRANILI JEDNJAK: Na kraju su shvatili da uopšte NIJE BIO BOLESTAN?!
Očajni lekari, Foto: Profimedia

nečuveno

ČOVEKU UTVRDILI POSTOJANJE RAKA I ODSTRANILI JEDNJAK: Na kraju su shvatili da uopšte NIJE BIO BOLESTAN?!

Pacijent Opšte bolnice u Puli prošao je pravu havariju zbog koje danas ne može normalno živeti

Objavljeno:

Telegram je pre par dana pisao o teškoj lekarskoj grešci u Kliničkom bolničkom centru Zagreb gde su pacijentkinji postavili krivu psihijatrijsku dijagnozu i mesecima ju uništavali teškim lekovima.

Sada smo saznali za novu ozbiljnu bolničku grešku zbog koje se vodi sudski proces. Tužena je Opša bolnica u Puli čiji su lekari pacijentu dijagnostifikovali rak jednjaka iako tu bolest uopšte nije imao. Jednjak mu je i odstranjen u Klinici za torakalnu hirurgiju Jordanovac, nakon čega se ispostavilo da je postavljena dijagnoza bila pogrešna.

Puljanin kojem se ovo dogodilo odlučio je pokrenuti postupak protiv bolnice. Prisetio se tog 21. maja 2015. kada mu je dijagnostifikovan rak jednjaka. Već 23. jula te godine jednjak mu je odstranjen nakon čega je utvrđeno da nije bolovao od raka.

HIRURZI U ZAGREBU VEROVALI SU LEKARIMA IZ PULE

“Odeljenje patologije pulske bolnice očito je napravilo grešku. Prema njihovom patohistološkom nalazu imao sam rak jednjaka. Nakon što su u bolnici na Jordanovcu ponovno pregledali taj preparat utvrdili su da nema nikakvih tumorskih promena. Torakalni hirurzi na Jordanovcu nisu pogrešili, već su samo poklonili veru tzv. PHD nalazu iz Pule, kao i pulskom nalazu endoskopije. Evidentno je do pogreške došlo prilikom interpretacije nalaza u laboratoriju u Opšoj bolnici Pula”, opisao je čovek koji je zbog svega što je proživeo podneo tužbu u kojoj traži 151.450 kuna odštete. Do sada mu je bolničko osiguranje već platilo 80 tisuća kuna, no on smatra kako mu je prouzrokovana puno veća šteta.

KAŽE I DA MU JE UŽASNO NEUGODNO JESTI U DRUŠTVU

“Pre operacije imao sam 93 kilograma, a danas imam 79. Jednostavno se ne mogu udebljati. Ne mogu puno ni pojesti, tek trećinu onoga što sam mogao pre operacije. Zbog toga stalno osećam glad. Kako ne mogu jesti krutu hranu jedem samo kašastu. Nekad mi i voda zna zapeti u grlu. Često imam poriv za kašljanjem”, opisuje pacijent šta je prošao nakon krive dijagnoze u pulskoj bolnici.

Priznaje kako svaki put kad jede oseća strah, jer ne zna hoće li hrana proći ili ne. Strepi da bi se mogao ugušiti. Kaže smeta mu što je toliko mršav. Voleo bi se udebljati. Posebno mu smetaju stalna pitanja okoline.

KAKO JE MOGUĆE DA JE DO OVAKVE GREŠKE DOŠLO?

Kako su predstavnici bolnice na sudu negirali bilo kakav lekarski propust angažovan je veštak koji je još jednom pregledao uzorke tkiva uzetog za patohistološku analizu. I on je potvrdilo kako ne vidi nikakvo tumorsko tkivo.

“Radi se o dobroćudnoj promeni koja se može zameniti s karcinomom i zbog toga je došlo do krive dijagnoze i propusta u lečenju ovog pacijenta u Opštoj bolnici Pula. Hirurzi u bolnici na Jordanovcu nisu bili dužni proveravati taj nalaz iz Pule pre operacije”, zaključio je veštak čiji je nalaz bio ključan za presudu.

Zbog lekarske greške ovaj Puljanin, po oceni veštaka, ostao je na kraju i 30-postotni invalid. Od operacije ima i ružan ožiljak. Sud je za sada prihvatio samo deo njegove tužbe i dosudio mu odštetu od 77 tisuća kuna. No, i oštećeni pacijent i bolnica uložili su žalbe višem sudu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegram.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.