UPAO JE U ZASEDU ČETNIKA I TU JE BIO KRAJ: Našeg Dina tražićemo dok smo živi (VIDEO)
Tomislav Čaušić - Dinov prijatelj, Foto: Printscreen/youtube

potresna ispovest

UPAO JE U ZASEDU ČETNIKA I TU JE BIO KRAJ: Našeg Dina tražićemo dok smo živi (VIDEO)

"Bio je nežan, taj dečko uopše nije bio za tu ratnu gužvu"

Objavljeno:

Zavet majci Đurđa Simić, Dinova majka, preminula je 2017. godine. Pred smrt je Marinu Petrin Horvatić zamolila da zadrži uspomenu na njenog sina Dina.

Dinova majka Đurđica teško se nosila sa sinovom pogibijom i nestankom. Bila je ponosna na sina, nije se dala slomiti. Nadala se da će naći barem jednu kost. Verovala je, tražila, dolazila u Jasenovac, kroz druge se trudila održati taj dignitet mrtvima.

Mislim da nam je svima pokazala put kako se nositi s tim. U trenucima kad se slomila, kad je bilo teško, govorila bi: "Samo da mi je jedna kost da je pokopam", govori nam Zagrepčanka Marina Petrin Horvatić (49).

"Bio je nežan, taj dečko uopše nije bio za tu ratnu gužvu"

Majku nestalog Dina Simića upoznala je na zagrebačkom groblju Mirogoj nakon što je pokopala brata. Zajedno su odavali počast svim poginulim i nestalim polaganjem venaca. Marina i Dinina porodica vremenom su se zbližile, a Dinina majka pre smrti zamolila je Marinu da u njeno ime traga za Dinom i traži istinu.

Dino Simić je poginuo 14. listopada 1991. godine u Jasenovcu, kad je sa suborcima upao u četničku zasedu.

Na mestu je poginuo, no njegove posmrtne ostatke nikad nisu pronašli. To nam potvrđuje i Tomislav Čaušić - Jabuka (53) iz Velike Gorice, koji se i 28 godina kasnije još seća i Dine i tog paklenog dana kad je položio život.

- Dino je došao u postrojbu HOS-a večer pre napada, između 17 i 18 časova. Odmah sam ga primetio jer je delovao fino, nije brbljao, vikao ni pretio. Držao se pomalo rezervisano, možda zato što je znao da dolazi na jako teško ratište. Čim sam čuo da je iz Zapruđa, pristupio sam mu da vidim zna li koga od moje porodice. Razgovarali smo pola sata. Jako mi se svideo taj simpatičan dečko, koji je bio vrlo nežan i uopše nije bio za tu ratnu gužvu - priseća se Jabuka prvog i posljednjeg susreta s Dinom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / 24Sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.