HRVATI MORAJU DA SHVATE DA JE JASENOVAC BIO USTAŠKO STRATIŠTE: Izraelski ambasador očitao lekciju zvaničnom Zagrebu
Žestoko, boga mi: Ilan Mor, Foto: Tviter

bez dlake na jeziku

HRVATI MORAJU DA SHVATE DA JE JASENOVAC BIO USTAŠKO STRATIŠTE: Izraelski ambasador očitao lekciju zvaničnom Zagrebu

Morate se suočiti s tim

Objavljeno:

Ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor pozvao je Hrvatsku da prizna zločine počinjene u tzv. NDH.

Zločini koji, kako je rekao, treba da postanu i predmet izučavanja u obrazovnom sistemu radi edukacije mladih.

Uoči posete predsednice Kolinde Grabar Kitarović Izraelu, Mor ističe da holokaust i u Hrvatskoj ima veoma važnu ulogu, da se ne može poreći, niti se mogu zatvarati oči pred njim.

"Morate se suočiti s tim", poručio je Mor u intervjuu za zagrebačku N1 televiziju.

Misli da su izvinjenje i priznavanje odgovornosti koraci u pravome smeru.

"Kad predsednica Kitarović ovoga puta poseti Jad Vashem, biće to još jedan korak u pravome smeru u pogledu preuzimanja odgovornosti. Prošlosti treba pogledati u oči i reći: ''da, odgovorni smo za to", naveo je Mor.

Ukazao je da tu niko nikoga ne krivi, niko ni u koga ne upire prst krivice.

"Govorimo o preuzimanju odgovornosti za budućnost, za mlade naraštaje. Moramo im reći istinu o onome što se na ovim prostorima dogodilo između 1941. i 1945. godine tokom tzv. Nezavisne Države Hrvatske", kaže Mor.

Pozdravljajući posetu Grabar Kitarović Izraelu, Mor kaže da će ona tom prilikom posetiti i Jad Vašem, kao i da će biti potpisan vrlo važan memorandum o razumevanju između tog Memorijalnog centra i Ministarstva nauke i obrazovanja o slanju nastavnika iz svih delova Hrvatske da bi se, kako kaže, edukovali na kojoj način predavati o bolnoj temi holokausta mladim naraštajima, srednjoškolacima.

Upitan kako se oseća kada prolazi zagrebačkim ulicama i vidi ''svastiku'' ili ustasko slovo ''U'', simbol NDH, Mor kaže da lično to nije video, ali da zna da su neki ljudi to viđali i s vremena na vreme su ga o tome obaveštvali.

To ga, kaže, rastužuje.

"To je nešto protiv čega se svi moramo boriti, bili Jevreji ili ne. Kao što sam rekao, prošlosti moramo pogledati ravno u oči i reći: ''Ovo se više nikad ne sme ponoviti! Holokaust nije započeo u Aušvicu, već je započeo antisemitizmom. Antisemitizam je hronična bolest, to konstantno ponavljam ljudima! Ne možemo ga u potpunosti iskoreniti, ali možemo ga ograničiti. A kako ćemo to učiniti? Prvenstveno edukacijom. Važno je da srednjoškolci posećuju Jasenovac. Važno je da znaju istorijsku istinu", rekao je izraelski diplomata.

"Važno je, istakao je, da političari dignu glas i kažu: Ovoj svastici i ovom slovu 'U' nije mesto u našoj školi, vladi ni državi! Moramo ih iskoreniti, izbaciti. To nije ono što mi Hrvati jesmo.”

"Kao što sam rekao, postoje koraci u pravom smeru. Je li to dobro? Da, dobro je, ali nedovoljno dobro. Stoga moramo nastaviti, a edukacija je pravi put za to. Holokaust treba da postane deo obrazovnog programa. Treba pitati one koji su prošli holokaust kako su uspeli da prežive taj pakao koji su doživeli u Aušvicu, Treblinki ili drugde u Nemačkoj, ali i u Jasenovcu. Dakle, najvažnija je edukacija", poručio je Mor.

BONUS VIDEO:

NOVINARSKE EKIPE ISCEKUJU ZAVRSETAK SASTANKA VLASTI I OPOZICIJE NA FPN-u (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.