OVO JE HRVATSKI VOJNIK KOJEG SU UBILI TALIBANI: Josipu je ovo bila prva misija, za sobom ostavio malog sina...
Josip Briški, Foto: Facebook printscreen

tuga

OVO JE HRVATSKI VOJNIK KOJEG SU UBILI TALIBANI: Josipu je ovo bila prva misija, za sobom ostavio malog sina...

Poginuo je od teških povreda glave zadobivenih rano jutros tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu

Objavljeno:

Hrvatski vojnik Josip Briški koji je poginuo nakon jutrošnjeg napada talibana u Afganistanu, imao je 27 godina.

Briški je rođen 1992. godine. U sastavu Hrvatske vojske bio je pet godina, a misija u Avganistanu bila mu je prva međunarodna misija. Bio je pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu. Tamo je bio angažiran na poslovima savetovanja i mentoriranja Avganistanskih sigurnosnih snaga.

Jutarnji saznaje da je Briški bio oženjen, a ima i sinčića koji je tek napunio godinu dana. Krstili su ga proletos. Stanovali su s njegovim roditeljima i sestrom u Sesvetama.

Poginuo je od teških povreda glave zadobivenih rano jutros tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Nakon stradavanja mu je pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine povreda u bolnici je preminuo.

Uz Briškog su u ovom napadu talibana ranjena još dva hrvatska vojnika. Oni su teško povređeni, no nisu u životnoj opasnosti. Jedan je zadobio prelom bedrene kosti, a drugi ima povređenu ruku. Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sastavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je takođe 1992. godište, a on je u sastavu HV-a takođe 5 godina rekao je ranije danas ministar Krstičević.

U MORH-u su istaknuli da su sva trojica prošli svu potrebnu obuku za operacije u kojima učestvuju u Avganistanu te su imali svu propisanu i zaštitnu opremu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.