MLADI HRVATSKI VOJNICI KRENULI NA ZADATAK KADA SE NA NJIH ZALETEO BOMBAŠ SAMOUBICA: Imaju stravične povrede!
Mapa napada, Foto: N1 printscreen

napad u avganistanu

MLADI HRVATSKI VOJNICI KRENULI NA ZADATAK KADA SE NA NJIH ZALETEO BOMBAŠ SAMOUBICA: Imaju stravične povrede!

Povređeni su vojnici iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta

Objavljeno:

U Avganistanu su stradala tri hrvatska vojnika iz 10. kontingenta koji je upućen u Avganistan u martu ove godine.

Prema prvim informacijama, jedan vojnik teško je stradao, a dvojica su teže ranjena. Povređeni su vojnici iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.

General Boris Zdilar, načelnik saniteta, potvrdio je težinu povreda. Najugroženiji ima povrede glave, drugi vojnik lom bedrene kosti, trećem je povređena ruka. Biće zbrinuti u Hrvatskoj čim to bude moguće.

General Tuškan podseća da su pripadnici specijalnih snaga već doživeli sličan incident u Kabulu, no ne s takvim povredana. Trenutno je u Avganistanu 99 hrvatskih vojnika.

Hranj podseća da hrvatski vojnici na teren idu uz potpunu zaštitu, no takve incidente teško je sprečiti.

Najteže povređeni 1992. je godište, pet je godina u sistemu kao i drugi vojnik, dok je treći 1987. godište.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da se rano jutros dogodio napad na naš kamion u Kabulu. Reč je o izolovanom napadu, ostali vojnici su na sigurnom. S događajima je upoznata predsednica, Vlada RH i porodice stradalih vojnika.

Krešo Tuškan, brigadni general, objasnio je da su povređeni pripadnici specijalnih snaga, koji pripadaju postrojbama specijalnih snaga saveznika pod zapovedništvom Britanaca. Reč je o savetničkim ulogama i obučavanju avganistanskih specijalaca.

Hrvatski tim smešten je u kampu Gibson, na aerodromu Kaja u Kabulu. Na zadatak su krenuli s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom vozilu bile su tri osobe. Dva su se vozila odvojila i krenula na Kaju, a tri vozila nastavila put prema kampu Lion.

U 8.45 po lokalnom vremenu, 200 metara od kampa Lion, došlo je do zaletanja trokolice bicikala u vozilo, napad samoubice, te je došlo do prevrtanja vozila s vojnicima. Vrlo brzo pružena je pomoć povređenim vojnicima. Dva su vojnika u bolnici, treći je na aerodromu. Istraga je u toku.

Hrvatske snage u Avganistanu nastavljaju sa zadacima i naloženo im je da kontaktiraju svoje porodice. Viceadmiral Robert Hranj, glavni direktor Glavnog stožera OSRH, naglašava da svi vojnici učestvuju kao savetnici i mentori, a ne u borbi s pobunjenicima. Stoga je ovaj napad teško razumljiv.

Nažalost, događaju se takve situacije i izražava nadu da će se svi vojnici brzo oporaviti u bolnici u Bagramu. Reč je o američkoj bolnici. Čim se oporave, biće poslani u Hrvatsku.

Krstičević kaže da je najvažnije zbrinuti stradale pripadnike. Žao mu je što se to dogodilo i nema gore stvari za vojsku od stradavanja vojnika. Delegacija MORH-a i ministar jutros su već posetili porodice, a posetiće opet i porodicu najviše stradaloga. Spreman je kao ministar preuzeti svu političku odgovornost.

– HV će se i dalje snažno boriti za demokratrske vrednosti i mir u svetu – kaže ministar obrane.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.