DEVOJKA IZAŠLA U GRAD, PA ZAVRŠILA U POLICIJI ZBOG MAJICE! Četiri godine se vukla po sudu zbog OVE SLIKE na odeći
Kažnjena zbog majice (Ilustracija), Foto: Profimedia

bizaran slučaj

DEVOJKA IZAŠLA U GRAD, PA ZAVRŠILA U POLICIJI ZBOG MAJICE! Četiri godine se vukla po sudu zbog OVE SLIKE na odeći

Zbog te majice kupljene u renomiranoj trgovini u Zagrebu, koju je dobila na poklon od prijateljice, 33-godišnjakinja već pune četiri godine vodi sudsku bitku

Objavljeno:

Zagrepčanka G. O. (33) izašla je u grad u beloj majici sa crnim logoom indijske konoplje, a onda je počeo njen pakao.

Zbog te majice kupljene u renomiranoj trgovini u Zagrebu, koju je dobila na poklon od prijateljice, 33-godišnjakinja već pune četiri godine vodi sudsku bitku.

Policija i sud smatraju da je nošenjem te majice “vršila promociju marihuane”, odnosno da se ogrešila o Zakon o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga koji zabranjuje “svaki oblik promocije i oglašavanje droge označavanjem i prezentovanjem slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način”. Propisana je kazna od 5000 do 20.000 kuna!

Spornu majicu, koju joj je policija oduzela, nosila je 3. jula 2015. tokom večernjeg izlaska. Oko 3 sata posle ponoći, dok je hodala zagrebačkom Ulicom baruna Filipovića, njen modni outfit uočio je policajac.

Ukazao joj je da je u prekršaju pa je devojka završila u policiji.

- Ne smatram se krivom, ali priznajem prekršaj. Nosila sam majicu na kojoj je crnom bojom otisnut neki uzorak, a za koji sam tek u sudnici čula da predstavlja promociju marihuane. Meni to nije bila namera. Majicu sam dobila od kolegice i nisam proučavala što je na njoj otisnuto. Ako je nešto protivzakonito, smatram da se ne bi prodavalo u trgovinama. Molim sud da uvaži činjenicu da nisam bila svesna da činim prekršaj - branila se G. O. na suđenju.

Kažnjena zbog slike konoplje na majici
Kažnjena zbog slike konoplje na majici foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

No, Prekršajni sud u Zagrebu ju je u novembru 2016. godine prvi put proglasio krivom zbog tzv. promovisanja droge, ali ju je oslobodio kazne, kao i plaćanja troškova postupka.

Njen advokat Nikica Leskovar žalio se na presudu zbog povrede odredbi materijalnog prekršajnog prava jer, između ostaloga, “delo za koje se tereti nije prekršaj te se radi o regularno dozvoljenoj prodaji majice s uzorkom svetski poznatog brenda”.

Visoki prekršajni sud žalbu je uvažio i u aprilu 2017. odlučio kako je prvostepeni sud propustio utvrditi relevantne činjenice - je li delo koje se devojci stavlja na teret uopšte prekršaj i je li nošenjem majice s logom marihuane vršila promociju droge s ciljem privlačenja kupaca i krajnjih potencijalnih potrošača.

Nakon dvogodišnje pauze i samo dva meseca pre zastare, jer toliko je trebalo da u ponovljenom postupku novi prekršajni sudija zakaže raspravu, sve kreće ispočetka.

Taj je postupak proveden ekspresno pa je u maju ove godine G. O. ponovno proglašena krivom i opet oslobođena kazne uz obvezu plaćanja paušalnih troškova u iznosu od 200 kuna.

- Time što je javno izlagala list marihuane na svojoj majici i time sugerirala da je droga marihuana dopuštena i prihvatljiva, ostvarila su se sva bitna obeležja prekršaja koji se okrivljenoj stavlja na teret. Pritom nije od presudne važnosti što je majica kupljena u prestižnom dućanu jer se za prekršaj odgovara i ako je počinjen iz nehata. Prilikom odmeravanja kazne olakšavajuće okolnosti sud nije našao, dok je njena nekritičnost prema prekršaju - stoji u obrazloženju presude.

- Mislim da ako ste od prijateljice dobili majicu koja je kupljena u trgovini svetski poznatog brenda, odnosno ako znate da je dopuštena prodaja te majice, onda osnovano možete pretpostaviti i da ju je dopušteno kupiti i nositi, bilo da je ta oznaka na njoj znak marihuane ili ne. Prema tome, tu nema govora o protupravnosti, a kamoli o nameri promovisanja droga. No, ovo je, izgleda, trebao biti veliki uspeh pravne države u borbi protiv zloupotrebe droga jer očito postoji konsenzus oko pogubnosti ovakvog ponašanja. Sud je potpuno nekritički prihvatio optužni predlog policije, a o beznačajnosti i apsurdnosti ovakve optužbe mislim da je suvišno govoriti – rekao je "Jutarnjem" Nikica Leskovar.

U žalbi na presudu je podsetio kako se uzorci marihuane danas mogu pronaći na svakom koraku, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se određene grupacije bore za legalizaciju marihuane te je korištenje marihuane u medicinske svrhe i legalizovano.

Policajac koji je uhvatio prestupnicu prošle je godine odlukom poverenstva PUZ-a dobio nagradu jer je “dobrim operativnim opažanjem, brzom reakcijom i kvalitetnim postupanjem pridoneo zapljeni veće količine droge”.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.