ADRIJANA JE OTIŠLA DA RADI U INOSTRANSTVO, A VRATILA SE PLAČUĆI: Shvatila je VAŽNU STVAR zbog koje nije ostala
Adrijana se vratila iz Irske (ilustracija), Foto: AP

tuđina...

ADRIJANA JE OTIŠLA DA RADI U INOSTRANSTVO, A VRATILA SE PLAČUĆI: Shvatila je VAŽNU STVAR zbog koje nije ostala

Nekima se tamošnji život svideo, nekima možda i nije...

Objavljeno: 14:05h

Iseljavanje je jedna od glavnih tema u javnom životu poslednjih nekoliko godina.

Mnogi su u potrazi "za hlebom" otišli u strane zemlje poput Nemačke i Irske. Nekima se tamošnji život svideo, nekima možda i nije, ali su zbog posla odlučili da ostanu, no ima i onih koji su se vratili.

Među potonjima je 40-godišnja Adrijana Ružička, Virovitičanka iz Zagreba, koja je za Deutsche Welle ispričala zašto se iz Irske vratila u Hrvatsku.

– Otišla sam u uverenju da će mi biti bolje, ali sam onda shvatila šta mi je prioritet u životu. Kad odeš iz svoje zemlje i nađeš se sam u tuđoj, kad se odvojiš od porodice i prijatelja, shvatiš da ti previše nedostaju i da ti ne treba novac da budeš srećna. Shvatila sam da su mi dom i porodica izvor lične sreće te da ne želim imati razdvojenu porodicu i propustiti sinovu diplomu, a danas-sutra i njegovu ženidbu i unuke. Nedostajali su mi suprug i sin toliko da mi je srce pucalo i svaki dan sam plakala. Osim toga, jedinica sam, a roditelji mi stare pa mi nije bilo prihvatljivo ni da im ne mogu pomoći kad me zatrebaju – rekla je Adrijana.

Pre odlaska u Irsku radila je kao knjigovođkinja, što radi i sad, ali u boljim finansijskim uslovima. Glavni razlog za odlazak u Irsku bio joj je novac, imala je premalu platu i živela u podstanarstvu. Suprug joj se trebao pridružiti za nekoliko meseci.

– Stekla sam utisak da je svima koji su otišli super – ljudi si kupuju aute, dobro žive, štede. Preko noći sam odlučila otići u Irsku i rekla sebi ''idem nešto da uradim od svog života – rekla je Adrijana koja je završila u Kilarniju južno od Dablina pa se zaposlila kao sobarica u hotelu.

Plata je bila daleko viša od one u Hrvatskoj, ali se pokazalo da za irske sulove zapravo radi za minimalac. Bruto primanja 1600 evra, neto plata 1420 evra, a stan 450 i režije 400 evra...

Nakon troškova za hranu ostalo bi joj 200-300 evra, što je, kaže, s njihovim cenama 200-300 kuna u Hrvatskoj jer je sve jako skupo. Ipak, kaže da joj nije žao što je otišla u Irsku jer je puno naučila u sebi te da ju je Irska naučila da štedi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.