ON JE UBIJEN SAMO ZATO ŠTO JE HTEO MIR! Rekao je: DOK SAM ŽIV neće biti RATA Srba i Hrvata i PAO kao pokošen
Josipa Reihl-Kira, Foto: Printscreen / Youtube

HEROJ NAD HEROJIMA

ON JE UBIJEN SAMO ZATO ŠTO JE HTEO MIR! Rekao je: DOK SAM ŽIV neće biti RATA Srba i Hrvata i PAO kao pokošen

On je pravi heroj Jugoslavije...

Objavljeno:

Mirotvorstvo, dijalog i dobrosusedski odnosi u našim društvima nisu baš na ceni. Tome svedoči i slučaj načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira koji je ubijen 1991. godine.

Umesto da njegovi napori da očuva mir u tadašnjem ratnom okruženju koje je prethodilo krvavim sukobima budu na ponos državi i društvu, danas malo ko zna ko je uopšte bio Josip Reihl-Kir.

Sećanje na njega ne održava se zahvaljujući službenim politikama, već nastojanjima njegove supruge da istera pravdu na čistac!

I dok današnja deca o skorijoj istoriji uče kroz pobedničke narative crno-bele slike minulih ratova na ovom području, za Josipa Reihl-Kira u udžbenicima nema mesta. Ima i onih koji su hteli mir, zato su i ubijeni

Umesto da na dan njegove pogibije pišemo o državnom obeležavanju i polaganju venca na njegov grob, tekst koji sledi podsetnik je na to da je među hrvatskim građanima bilo onih koji su želeli da očuvaju mir ne oružjem nego razgovorom. Takvi su tih devedesetih bili retki. Jedan od njih bio je Josip Reihl-Kir.

Na dužnost zapovednika policije u Osijeku postavljen je nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine. Sa te je dužnosti u vreme najžešće ratne propagande koja je dolazila sa obe strane nastojao da spreči otvoreni rat u istočnoj Slavoniji odlazeći na barikade srpskih pobunjenika kako bi ih privolio na razgovor i odgovorio od neprijateljskog delovanja.

Nastojao je da smiri uzavrelu atmosferu i sa hrvatske i sa srpske strane. Na razgovore sa srpskim pobunjenicima odlazio je nenaoružan, svedoci vremena opisivali su ga kao miroljubivog čoveka, uglađenih manira potpuno atipičnih za šefove policije.

Na sednici Skupštine Grada Osijeka u junu 1991. godine javno je obećao: "Dok sam ja načelnik Osječko-baranjske policijske uprave, rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti." Takvi stavovi nisu odgovarali ondašnjim ekstremnim stavovima HDZ-a.

Na dan kad je ubijen u Glasu Slavonije objavljen je intervju s Branimirom Glavašem u kojem je pozvao građane Osijeka da sva zapažanja o sumnjivim događajima i osobama više ne prijavljuju policiji, već Sekretarijatu za narodnu obranu te je objasnio da HDZ više nema poverenja u osječku policiju i njenog šefa Josipa Reihl-Kira, a intervju je napravio novinar Drago Hedl, kojem je petnaestak dana pred smrt Reihl-Kir bio rekao da se boji za svoju sigurnost.

Ubijen je 1. juna 1991. godine na kontrolnoj tački hrvatske policije između Osijeka i Tenje, vraćajući se s pregovora s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju, zajedno s potpredsednikom osječkoga Gradskog veća Goranom Zobundžijom i gradskim većnikom Milanom Kneževićem, a od strane pripadnika pričuvnog sastava hrvatske policije Antuna Gudelja. I pred očima tadašnjih policajaca kojima je zapovedao. Politička pozadina ubistva nikad nije do kraja razjašnjena

Uprkos kasnijem suđenju ubici, tek 2009. godine Gudelju je određena 20-godišnja kazna, okolnosti ubistva i politička pozadina nikad nisu do kraja razjašnjeni.

Josipa Reihl-Kira danas se seća njegova porodica i pokoji mirotvorac. U službenoj memoriji društva čije političke elite još uvek zarađuju na sukobima iz Drugog svetskog rata za ljude koji su se grozili mržnje mesta nema.

BONUS VIDEO:

DETE PALO NA ŠINE, A VOZ TREBA DA KRENE! Dramatični snimak od kojeg srce staje! (VIDEO)

(Espreso.co.rs /index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.