KOLINDA PRIZIVA DESNIČARE I USTAŠE! Hrvatska PREDSEDNICA pala NISKO posle ove odluke
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: EPA/Christian Bruna

SLOBODAN PAD!

KOLINDA PRIZIVA DESNIČARE I USTAŠE! Hrvatska PREDSEDNICA pala NISKO posle ove odluke

Predsednicu Hrvatske je pre nekoliko dana posetio član HOZ-a Jazovka Andrej Šebalj

Objavljeno:

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović ugostila je prošle nedelje proustašku inicijativu Hrvatski obredni zdrug Jazovka i pojedince koji su godinama u Hrvatskoj predstavljali Hrvatski oslobodilački pokret (HOP), organizaciju koju je osnovao Ante Pavelić, piše hrvatski nedeljnik Novosti, uz konstataciju da to ukazuje da se aktuelna predsednica ne odriče glasova desnice.

Nedeljnik podseća da, kao i prošle godine, kad im je ustupila pokroviteljstvo nad komemoracijom pobijenim ustašama kod jame Jazovka, predsednicu je pre nekoliko dana posetio član HOZ-a Jazovka Andrej Šebalj.

Pavelićev zet Srećko Pšeničnik predstavio je Šebalja 1997. godine kao najveću nadu neoustaškog pokreta u Hrvatskoj, dajući mu velike zasluge za dolazak HOP-a iz Kanade, gde ga je, po sopstvenom priznanju, 1980-ih trebalo da preuzme Ruža Tomašić.

Kao član HOP-a i predstavnik u izvršnom odboru časopisa "Nezavisna Država Hrvatska", Šebalj je u drugoj polovini 1990. bio na njihovoj izbornoj listi za Sabor. Pre nekoliko godina učestvovao je u organizaciji rođendana NDH u Zagrebu.

Povodom komemoracije kod Jazovke koja je održana prije dve godine, članovi HOZ-a obznanili su u proglasu da su ustaše "viteški i mučenički branitelji Doma i Naroda", odnosno "odbrambeno-oslobodilački ratnici" koji su se borili u "odbrambeno-oslobodilačkom ratu" za NDH, zbog čega Hrvatska treba da im garantuje "pravo na časnu istinu".

Zatražili su i oslobađanje Hrvatske od "laži srpskih i takozvanih antifašističkih velesrba o ustaškim logorima - pa tako i o Jadovnu umesto raskrinkanog Jasenovca", te čišćenje Ustava od "avnojevsko-zavnoških neistina", čime bi se automatski obesmislilo sećanje "falsfikovanih istorijskih" događaja u Brezovici, gde su u stvarnosti "tzv. antifašisti počeli da ubijaju hrvatsku slobodu".

Nedeljnik piše da su sve navedene informacije poslali još prošle godine poslate Kabinetu predsednice Grabar Kitarović, tražeći njeno izjašnjavanje zbog legitimisanja skandaloznih stavova HOZ-a Jazovka.

Umesto odgovora, koji nikad nije stigao, predsednica je i ove godine najavila posredovanje između HOZ-a i nadležnih tela Republike Hrvatske kako bi se spomen-područje Jazovka što pre uredilo kao memorijalno-edukativni centar, pišu Novosti.

Tako je, ističu, između ostalog, nastavila s praksom iz vremena kad ju je savetovao Mate Radeljić, koji glasi za prijatelja Velimira Bujanca i važnog operativca krajnje desnice u Hrvatskoj.

Radeljić i Bujanec, ukazuje se, povezuju se već duže vreme s pričama o postojanju navodno kompromitujućih materijala protiv Grabar-Kitarović, što je nedavno spomenuo i Vladimir Šeks.

- Uprkos tome, ili možda baš zbog toga, predsednica je pozvala Radeljlića na svečani prijam povodom Dana državnosti. Najnovije ugošćavanje HOZ-a Jazovka i pojedinaca poput Šebalja dodatni su pokazatelj da u narednom izbornom ciklusu predsednica ne namerava da odustane od glasova krajnje desnice, koja je dala ne mali doprinos u njenom osvajanju prvoga mandata - navode Novosti.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Novosti/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.