U MAĐARSKOJ SE POVAMPIRIO TRIANON: Hrvati su Orbanu poslali oštru poruku
Mapa, Foto: Privatni arhiv

NE DIRAJ, TO JE NAŠE

U MAĐARSKOJ SE POVAMPIRIO TRIANON: Hrvati su Orbanu poslali oštru poruku

Ministarstvo je, povodom karte "istorijske" Mađarske, naglasilo da je neprihvatljivo promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspešnima

Objavljeno: 09.06.2019. 16:36h
  • 27

Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom istorijskom kontekstu, navelo je hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih pitanja.

Ministarstvo je, povodom karte "istorijske" Mađarske, naglasilo da je neprihvatljivo promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspešnima.

Reč je o slici karte "istorijske" Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorije, između ostalog i delove Hrvatske, a koju je objavila Međunarodna kancelarija za informisanje u sklopu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

foto: Privatni arhiv

Mađarska je pre nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obeležilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palati Trianon u Versaju.

Po tom mirovnom ugovoru Mađarska je izgubila dve trećine teritorije, koje su podeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je odmah po objavljivanju fotografije - karikature iz 1921. godine - na tviteru About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom delova hrvatskih teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje istorijskih činjenica”, navelo je hrvatsko ministarstvo.

BONUS VIDEO:

ĐORĐE, MEDVED I LOS SE TUKU U DVORIŠTU! Scena kao iz crtanog filma, ali nikome nije smešno! (VIDEO)

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media