BRUTALNI DETALJI: Ovako su UBIJANI SRBI po Glavaševoj naredbi!
Branimir Glavaš, Foto: Profimedia

izbegava pravdu

BRUTALNI DETALJI: Ovako su UBIJANI SRBI po Glavaševoj naredbi!

Branimir Glavaš u to vreme, te 2005. godine, sedeo je u Saboru

Objavljeno:

Bilo je to leta gospodnjeg 2005, Ivo Sanader vodio je Hrvatsku, Stipe Mesić sedeo je na Pantovčaku, a Dinamo je igrao "ligu za bedake".

Hrvatskom i čitavom regijom odjeknuo je tekst Drage Hedla objavljen u pokojnom Feral Tribuneu gde je anonimni svedok ispričao kako je po naredbi Branimira Glavaša početkom devedesetih mlatio, mučio i ubijao srpske civile. Kasnije će se ispostaviti da je reč o Krunoslavu Fehiru koji je odlučio izići u javnost s tim informacijama, a samo nekoliko dana ranije je ispričao sve što je znao i tadašnjem glavnom državnom tužiocu Mladenu Bajiću.

Kako će Nacional kasnije podsetiti, Fehir je izjavio da je 1. septembra 1991. čuvao stražu u dvorištu Saveznog sekretarijata Narodne obrane (SSNO) u Županijskoj ulici u Osijeku, gde se nalazila kancelarija Branimira Glavaša, tada zapovednika obrane Osijeka i Branimirove osječke bojne (BOB).

S desne strane te zgrade nalazile su se garaže u kojima su pripadnici BOB-a držali zatočene civile srpske nacionalnosti, koje su nominalno sumnjičili za veze sa srpskim agresorima na Hrvatsku. Garaže su na vratima imale izrezane rupe kako bi se kroz njih moglo videti šta rade zatvorenici. Među zatočenim civilima bili su Čedomir Vučković i Đorđe Petrović.

Fehir je izjavio da je tog poslepodneva i večeri u garažu gde su bila njih dvojica više puta ulazio Zoran Brekalo, te da su se svaki put po njegovu ulasku u garažu otamo čuli krici Vučkovića i Petrovića. Fehir je ispričao da je Brekalo sa sobom jednom prilikom poneo i posudu za koju mu nije odmah bilo jasno za šta mu treba. Ubrzo je otkrio čemu je služila.

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš foto: Beta

Brekalo ga je tokom večeri jednom pozvao da s njim uđe u garažu. Onde je posmatrao kako Brekalo puškom udara Vučkovića i Petrovića i tera ih da priznaju kako sarađuju sa srpskim pobunjenicima i agresorima. Fehir tvrdi da je prvo stajao sa strane, a onda je Brekalo viknuo "šta čekaš", pa ih je i on počeo tući svojom puškom.

U garaži su se nalazili i stari akumulatori. Fehir tvrdi da je Brekalo iz njih izlio sumpornu kiselinu u posudu koju je doneo sa sobom, te je naredio pretučenome Petroviću da iz nje popiju kiselinu.

Teško pretučeni Vučković samo je ležao na podu garaže. Nakon što je Petrović popio kiselinu, obojica su izišli iz garaže. Fehir je izjavio da je oko 21.30 čuo čudne zvukove iz te garaže. Odjednom su se vrata silom otvorila, iz garaže je istrčao Vučković i počeo da beži.. Fehir je pucao iz svoje puške Vučkoviću u trbuh i on je pao. Fehir mu se potom približio i u njega ispucao još tri metka, a zatim naciljao kroz nišan i peti metak opalio u predeo između glave i vrata.

Fehir je odmah potom čuo viku Branimira Glavaša, ali je pre Glavaša na mesto ubistva stigao Zakanji. Zakanji je u ruci držao automat thompson, koji je stavio pokraj Vučkovića, kako bi se moglo reći da je ovaj pokušao izvršiti atentat na Glavaša. Prema Fehirovim rečima, potom je na mesto ubistva dotrčao Glavaš i pitao ga šta se dogodilo. Rekao mu je da je Vučković hteo da pobegne pa je on na njega pucao. Glavaš mu je tada rekao da ga je video "onaj drugi" (Đorđe Petrović op. a.), pa da bi i njega trebalo likvidirati.

Opisujući u iskazu Županijskom sudu Glavaševu reakciju, Fehir je rekao da je Glavaš izjavio sledeće:

- Svejedno, kud jedan, tu i drugi.

Branimir Glavaš u to vreme, te 2005. godine, sedeo je u Saboru. Tek godinu dana nakon potresnog svedočanstva Sabor ukida imunitet Glavašu i kreće sudska epopeja koja još nije dobila svoj pravni konac.

Nakon ukidanja imuniteta postalo je jasno da Glavaš neće mirno prihvatiti proces pa je 26.10.2006. otpočeo svoj štrajk glađu. Sve je lepo popratio otvorenim pismom javnosti gde, između ostaloga, piše i:

- Već bi samo eventualno podizanje optužnice bacilo ljagu na mene i na branitelje Osijeka. Kad bih svojim progoniteljima omogućio to zadovoljstvo, ostavio bih istorijsku hipoteku građanima Osijeka da je njihov grad obranjen na zločinu. S obzirom da poštujem pravnu državu, preuzeo sam obvezu dokazivanja svoje nevinosti u jednom političkom procesu. Ali u drugom to ne želim jer sam potpuno nevin u tom slučaju.

April 2007. godine donio je i prvi veći obrat u suđenjima Glavašu. Fehir je jedno vreme bio pod istragom i pretila mu je ozbiljna opasnost da će mu se suditi za ratne zločine, ali se dogovorio s DORH-om i pristao je svedočiti protiv Glavaša kao "krunski svedok". Tek u maju 2009. godine Glavaš je dobio 10 godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku. Za Selotejp je osuđen na osam godina zatvora, a za Garažu osuđen je na pet godina.

Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na jedinstvenu kaznu od deset godina. Nakon presude tadašnji predsednik Ivo Josipović oduzeo mu je i generalski čin, ali i brojna odličja kojima se Glavaš okitio tokom devedesetih godina prošlog veka.

Kako je u međuvremenu još jednom ušao u Sabor, trebalo mu je još jednom skinuti imunitet. Branimir je taj pravni vakuum iskoristio i u maniri pravog domoljuba skoknuo preko granice u Bosnu i Hercegovinu gde je planirao ostati sve dok "ne istera pravdu", kao i neka druga zvučna imena poput Zdravka Mamića. Sudu Bosne i Hercegovine trebalo je nešto više od godine dana da potvrde Glavaševu kaznu koja je u junu 2010. smanjena na osam godina.

Sredinom 2016. godine Vrhovni sud opet donosi odluku koja ide Glavašu na ruku. Raniju presudu su ukinuli, proces vratili gotovo na početak, a Glavaš je to sve iskoristio da bi nastavio svoj obračun s političkim protivnicima. U jednom od prvih razgovora za medije Glavaš je ponovio svoje ranije tvrdnje kako mu sve smeštaju Sanader i Šeks.

- Apsolutno stojim iza toga, taj represivni aparat je pokrenuo HDZ, predvođen tim ljudima koje ste spomenuli. Od policije, državnog tužilaštva, tajnih službi, pokrenut je taj postupak i kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu, onda je to točak koji melje i ne može se zaustaviti. To je politički pokrenut, iniciran i montiran postupak. Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri meseca ukinuo drugostepenu presudu. Sad je Vrhovni sud ukinuo prvostepenu presudu, što potvrđuje ovu moju argumentaciju i što mi s pravom uliva veru i nadu u optimizam da će u ponovljenom postupku to sve završiti na drugi način, pozitivan za mene - rekao je Glavaš za Dnevnik Nove TV.

U ponedeljak je pred većem zagrebačkog Županijskog suda nastavljeno ovo ponovljeno suđenje, a Fehir je ponavljao svoj iskaz, sada kao "obični svedok". Vrhovni sud odbio je Glavašev predlog da se Fehirov iskaz kao svedoka izdvoji iz spisa kao nezakonit.

Potom je Glavaš 30. i 31. maja 2019. podneo krivičnu prijavu protiv Fehira. Naveo je kako on treba imati status okrivljenog za isto krivično delo jer ga više ne štite odredbe koje je imao kao krunski svedok. Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.