U USTAŠKOJ UNIFORMI RECITOVALA PESME O PAVELIĆU: Ruža Tomašić ne krije da i danas obožava NDH
Ruža Tomašić, Foto: Youtube printscreen

poslanica u eu parlamentu

U USTAŠKOJ UNIFORMI RECITOVALA PESME O PAVELIĆU: Ruža Tomašić ne krije da i danas obožava NDH

Novosti su otkrile kako je Ruža Tomašić od sredine 1970-ih i preseljenja u Kanadu, pa sve do sredine 1980-ih, u ustaškoj odori po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitovala svoje i tuđe pesme posvećene Anti Paveliću

Objavljeno: 31.05.2019. 12:03h
  • 4

Ruža Tomašić je otkrila za Novosti kako simpatizira ustaše i ustaški pokret.

Takođe, Novosti su u današnjem štampanom izdanju otkrile pesme u slavu Ante Pavelića koje je hrvatska europarlamentarka objavljivala i recitirala osamdesetih godina, odevena u ustašku uniformu.

Inače, ona je na listi Hrvatskih suverenista osvojila mandat na nedavnim europskim izborima. Imala je gotovo 70 hiljada preferencijalnih glasova.

- Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla? - izjavila je Tomašić u telefonskom razgovoru s novinarom Novosti.

Dodala je kako "ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH".

- Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića, shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na Šestojanuarsku diktaturu. Za vreme Drugog svjetskog rata dešavalo se puno zločina. Tokom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom - pojašnjava Tomašić.

Dotaknula se i Ante Pavelića, rekavši kako je shvatila da je bio narcisoidan i da je puno stvari mogaoda uradi drugačije.

- Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živeti u tom vremenu - rekla je eurozastupnica.

Ruža Tomašić
Ruža Tomašić foto: Printscreen/Youtube

Novosti su otkrile kako je Ruža Tomašić od sredine 1970-ih i preseljenja u Kanadu, pa sve do sredine 1980-ih, u ustaškoj odori po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitovala svoje i tuđe pesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Autorske pesme, za koje sada kaže da ih je samo potpisivala, objavljivala je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret. U tom časopisu sredinom devedesetih sekretar za "promidžbu" bio je i notorni Velimir Bujanec koji je Tomašić aktivno pomagao u osvajanju drugog euromandata.

U tom listu, u izdanju iz 1985., tada 26-godišnja Tomašić je devojačkim prezimenom Budimir potpisala pjesmu "Hrvatskoj". U njoj, između ostalog, slavi "hrabrost i gordost Ante Pavelića" te najavljuje kako će "srdca opet kucati kao jedno, Domovino za te i za Poglavnika". Pesma završava pokličem Za dom spremni.

U pesmi iz 1985., naslovljenoj "Poglavniku", stoje stihovi: "Poglavniče, plemeniti vođo...", završavajući i ovu pesmu pozdravom Za dom spremni.

Pesme je izvodila po zavičajnim domovima širom Kanade, odevena u ustašku odoru. Novosti su pronašle fotografiju nje u ustaškoj odori kakvu su nosile pripadnice Ženske ustaške loze i Ženske ustaške mladeži.

Tomašić danas tvrdi da pesme nisu njeno autorsko delo, već im je autor njen mentor Goroslav Madić. Kaže kako je tuđe pesme objavljivala pod svojim imenom jer je "to bio deo plana da jednom preuzme Hrvatski oslobodilački pokret u Kanadi u koji se učlanila 1976."

Inače, reč je o organizaciji koju je osobno osnovao Pavelić.

Tomašić je u to vreme bila prava atrakcija među iseljenicima u Kanadi. Zvali su je "Hrvatica u ustaškoj odori" i "Liepa Plavka", po uzoru na istoimeni roman Ante Pavelića.

Izveštaji iz 1985. opisuju njene nastupe. Recimo, onaj iz nastupa u Klivlendu kaže kako je "Gospođa Ruža Budimir krasnoslovila pesmu Poglavniku od Vinka Nikolića. Ona je svojim nastupom na pozornici obučena u tipičnu odoru Hrvatske ženske Ustaške mladeži izazvala mnogu suzu u očima publike, podsećajući ih na one slavne dane slobode i lepote hrvatskog naroda".

Tomašić danas negira da je tada, 1985., nastupala u ustaškoj uniformi.

- Nema šanse. Već sam bila u policiji. U Klivlend sam možda tih godina išla na krštenje, ali sigurno tamo nisam bila obučena u ustaškoj odori. Kažem vam: tu sam uniformu nosila do kraja sedamdesetih godina, odnosno početka osamdesetih.

Novosti su, osim napisa iz 1985., pronašli i novinske izveštaje iz 1980., 1981., i 1982., u kojima je detaljno opisan nastup Tomašić u ustaškoj odori. Novosti pišu kako od 1977. do 1985. postoje redoni opisi njenih nastupa, osim u 1983. i 1984., iako je i tada recitovala pesme na obljetnicama NDH, kao i 1986. i 1987.

- Ne sramim se, tako je bilo tamo dok sam rasla. Niti sam ikoga orobila, niti sam ikoga ubila. Puno toga se u međuvremenu promenilo i iza nekih stvari danas ne stojim. Gledajući s političke pozicije, naučila sam dosta novoga i shvaćam da nije sve bilo onako kako su mi tada govorili. Nešto nije, a nešto jest - kaže Tomašić danas.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media