PLATA JE 3.000 EVRA, A POSAO NEMA KO DA RADI! Ova hrvatska firma garantuje i OSIGURANJE I BENEFICIJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

zbog čega?

PLATA JE 3.000 EVRA, A POSAO NEMA KO DA RADI! Ova hrvatska firma garantuje i OSIGURANJE I BENEFICIJE!

U hrvatskoj firmi 170 radnika ima "nemačke" plate do 3.000 evra uz beneficirani radni staž, ali ni to ne privlači dovoljno mladih

Objavljeno: 27.05.2019. 19:13h
  • 5

Sigetec Ludbreški, deo Grada Ludbrega u Varaždinskoj županiji, mesto je sa svega 600 stanovnika, a svaki radni dan u njemu boravi i više od stotinu radnika u kompaniji Inoksmont-VS, koja se bavi se metalskom industrijom, tačnije montažom industrijskih postrojenja i opreme.

Proizvode, montiraju i ugrađuju industrijske procesne opreme od mekog i nerđajućeg čelika, rade pretproizvodnju i montažu nosača i konzola, različitih delova industrijskih postrojenja... Spisak zadataka aludira na težak i zahtevan rad, što on i jeste, ali je, sudeći po primanjima, i pošteno plaćen, piše Poslovni dnevnik.

Ukupno ima oko 170 ljudi u pogonu u Sigecu i u inostranstvu, a prosečna plata je oko 9.000 kuna (1.200 evra). I to samo početna, dok iskusni majstori dobijaju i do 23.000 kuna, ili 3.000 evra. Znači, nisu u Nemačkoj, gde hrvatski metalci rado i sve češće emigriraju, već na severu Hrvatske, u županiji u kojoj je prosečna plata manja od 5.000 kuna ( 6.700 evra).

"Kod nas je od 1. maja prosek primanja još veći, jer smo plate podigli smo za oko procenata", kažu vlasnici kompanije - direktor i predsednik uprave Mladen Vidović i direktor i član uprave Zlatko Sova.

"Za one koji rade kao montažeri i zavarivači na gradilištima i u otežanim uslovima uveli smo beneficirani radni staž, na godinu dana rada plaćamo 15 meseci penzionog i ostalih davanja. Radnici su osigurani 24 sata od nezgode. Oni koji idu na rad u inostranstvu imaju osigurano stanovanje i prevoz", kažu direktori.

Uprkos svemu tome, gotovo neodoljivo privlačnim uslovima rada i napredovanja, i u Inoksmontu ipak dele sudbinu nekih u metalskoj branši, suočenih s deficitom radnika. Trenutno su im otvorene pozicije za zavarivače i cevare.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/POSLOVNI DNEVNIK )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media