MERKELOVA GOVORILA PROTIV NACIONALIZMA, A U POZADINI TREŠTAO TOMPSON: Kancelarka se oglasila o skandalu u Hrvatskoj
Merkelova u Zagrebu, Foto: AP

nema opravdanja

MERKELOVA GOVORILA PROTIV NACIONALIZMA, A U POZADINI TREŠTAO TOMPSON: Kancelarka se oglasila o skandalu u Hrvatskoj

Berlinski list piše kako nemački gosti verovatno nisu bili ni svesni čija se to pesma ori sportskom dvoranom Cibona

Objavljeno:

Tokom predizbornog skupa HDZ-a u Zagrebu u subotu 18. maja na kojem je bila i nemačka kancelarka Angela Merkel, okupljenima je u Ciboni puštena i pjsma Marka Perkovića Tompsona čiji su nastupi bili zabranjivani i u Nemačkoj.

Izazvalo je to mnoge reakcije u nemačkim medijima.

Recimo, berlinski Der Tagesspiegel pisao je kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma "zasenili upadljivi nacionalistički tonovi".

Pritom ovaj dnevnik misli prvenstveno na dve stvari – govor Karla Reslera u kojem je spomenuo Blajburg – kao i činjenicu da je tokom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Tompsonova pjesma "Lijepa li si".

Berlinski list piše kako nemački gosti verovatno nisu bili ni svesni čija se to pesma ori sportskom dvoranom Cibona – i podseća da su "koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Tompsona u više navrata poslednjih godina bili zabranjeni i u Nemačkoj".

Zvaničnik iz kancelarije nemačke kancelarke Angele Merkel na upit N1 televizije o ovom slučaju odgovorio je:

- Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pesmama koje će se puštati tokom stranačkog skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pesama. Kancelarka Merkel je tokom svog poseta Zagrebu jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu.

Merkel je tada, podsetimo, kazala:

- Naše vrednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju - domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Evropu i to moramo jasno reći.

Merkel je pred hiljadama pristaša HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni rekla da je EU projekat mira, slobode i blagostanja.

- U Nemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir a to se može samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, no s druge strane i da "budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove", "da u Evropi pronalazimo zajednička rešenja".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/n1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.