NIKADA NE BISTE REKLI! Napuštena kuća u šumi krije najčuvaniju tajnu bivše Jugoslavije! (VIDEO)
Kamuflaža bočnog ulaza za snabdevanje, Foto: Printscreen / Youtube

EVO ŠTA SE KRIJE

NIKADA NE BISTE REKLI! Napuštena kuća u šumi krije najčuvaniju tajnu bivše Jugoslavije! (VIDEO)

Spolja izgleda kao bilo koja druga kuća

Objavljeno: 20.05.2019. 17:20h

Blizu spomenika Petrova gora, u centralnom delu Hrvatske, uKarlovačkoj županiji, nalazi se jedna napuštena kuća u šumi.

Spolja izgleda kao bilo koja druga kuća. Ima nekoliko spratova, ništa posebno. Zanimljiv deo je lift, koji ne ide na gornje spratove. Zašto? Jer ide u podzemlje, 50 metara. Ova tajna radio relejna stanica dizajnirana je da izdrži atomski udar. Ovaj fascinantni objekat bio je jedna od najčuvanijih tajni bivše JNA.

Magarečevac, kako se zove ova stanica, izgrađen je tako da je ukopan u steni, a svojoj posadi pružao je zaštitu od atomskog udara i imao resurse za skoro tri meseca života ispod zemlje.

Kako je za specijalizovanu stranicu o Petrovoj Gori objasnio Zlatko Cišper, penzionisani brigadir, prostire se na 2.000 kvadratnih metara, uz čitav niz prostorija – spavaonice, električna centrala, kuhinja, spremišta, prostor za dekontaminaciju.

Svi prostori su međusobno podeljeni pregradama i vratima s udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U izlaznom delu nalaze se betonska vrata od 40 tona, konstruisana da razbiju i zaustave talas nuklearnog udara.

BONUS VIDEO:

NJOJ JE SA SUZAMA U OČIMA PEVALA NA EVROVOZIJI: Sad je Hana dočekala mamu Tamaru u Skoplju i BUKNULE SU NAJJAČE EMOCIJE! (VIDEO)

(Espreso.rs / Urban Gadgette)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media