OGLASIO SE DEBELI USTAŠA KOJI JE PLJUVAO LJUDE U BLAJBURGU: Da li je ovo što je rekao SMEŠNIJE ILI JADNIJE?
Velimir Bujanec, ultranacionalista, Foto: Printscreen/Youtube

ekstremista

OGLASIO SE DEBELI USTAŠA KOJI JE PLJUVAO LJUDE U BLAJBURGU: Da li je ovo što je rekao SMEŠNIJE ILI JADNIJE?

Bujanec je odgovorio na pitanje novinara

Objavljeno:

Ovogodišnja komemoracija na Blajburgu ostaće upamćena po izostanku političkog govora, izostanku ustaških simbola i dva incidenta, piše 24sata.hr.

Jedan incident je privođenje muškarca zbog podizanje desnice u znak nacističkog pozdrava, a drugi su optužbe Danijela Majića, novinara Frankfurter Rundschaua ga je ekstremista Velimir Bujanec vrijeđao i pljuvao i da ga je spasila koruška policija.

Da li ga je zaista pljunuo, pitali su novinari 24 sata voditelja TV emisije Bujica, koji je izneo drukčiju stranu priče.

- Na momente je na Blajburgu padala kiša pa se tom tipu možda učinilo da ga je neko pljunuo. Njegova priča je smešna kao i on. Trebao je na Blajburg poneti kišobran - kaže Bujanec.

Novinari su kontaktirali Danijela Majića iz Frankfurter Rundschaua koji je detaljno opisao kako je on video taj događaj.

- Pratio sam ceo dan komemoraciju. Po završetku mise uputio sam se prema spomeniku na polju. Namera mi je bila da vidim ko je sve od hrvatskih političara prisustvovao komemoraciji. Vidio sam da je Bujanec stigao ali mislio sam da je otišao. Naime, izveštavao sam pre o njegovim nastupima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Nemačkoj pa sam hteo da izbegnem bilo kakvu neugodnu situaciju. No, kada sam došao tamo, vidio sam ga. On me nije prepoznao niti je na mene obraćao pažnju sve dok mi se nije obratio jedan čovek iz Frankfurta zvan Ante Udbinac koji je bio u njegovom društvu. Nije me vređao, ali mi se malo cinično obratio, kao da mi čestita što izveštavam o svom narodu. Ja sam nastavio da hodam i susreo sam jednog čoveka. Tada me počela vređati gospođa Bujanec. Znam da mi je nešto izgled spominjala, ali sam i to ignorisao - priča Majić.

Nakon toga je, kaže, osetio nešto mokro na vratu.

- Bujanec je samo stajao vidno ljutit i ništa nije govorio. Krenuo sam dalje i osjetio neku tečnost na vratu. Primetio sam da me Bujanec pljunuo. Nisam znao kako da reagujem i u tom trenutku neko me opet pljunuo u kosu. Okrenuo sam se, a Bujanca su prijatelji držali da ne nasrne na mene. Onda su drugi čuli da sam pisao o Bujancu pa su počeli da me vređaju. Psovali su me i svašta vikali. Srećom se pojavila austrijska policija. Bio sam srećan u tom trenutku jer su me spasili od eventualnih daljih problema. Zamolili su me da pođem s njima i da se udaljimo od gomile. Dok sam hodao s policajcima još me neko nogom udario u nogu - priča Majić.

Dodaje kako se potom policajcima predstavio, pokazao novinarsku iskaznicu i objasnio da već godinama izvještava o komemoracijama s Blajburga.

- Rekao sam im da me on provocirao i što se dogodilo. Zamolili su me da se ne vraćam na polje dok se ljudi ne raziđu. Složio sam se i pričekao pola sata. Policajci su mi objasnili da austrijski zakon ne poznaje pljuvanje kao kazneno delo te da ga mogu privatno prijaviti u Blajburgu. To sam i napravio isti dan u 17 sati - pojasnio je Majić.

Kaže da je sve vreme bio pribran i miran.

- Nisam se preplašio, ali nije bilo ugodno. Laknulo mi je kad su došli policajci. Od Bujanca iskreno nisam ništa drugo ni očekivao nego neprofesionalnost. Odmah sam glavnog urednika obavestio o svemu, a šef izdavačke kuće mi je rekao da su mi na raspolaganju za svaku pomoć - zaključio je novinar iz Frankfurta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.