ANGELA MERKEL U ZAGREBU: Okrenula se hrvatskim vojnicima, a onda im je rekla nešto ŠTO NIKO NIJE OČEKIVAO!
Merkelova u Zagrebu, Foto: EPA/ANTONIO BAT

poseta kancelarke

ANGELA MERKEL U ZAGREBU: Okrenula se hrvatskim vojnicima, a onda im je rekla nešto ŠTO NIKO NIJE OČEKIVAO!

Premijer Plenković je na konferenciji nakon održanog razgovora kazao kako je bilo govora o Šengenu

Objavljeno:

Nemačka kancelarka i donedavna predsednica nemačkih demohršćana Angela Merkel stigla je u Zagreb pa se sa aerodroma luke na Plesu uputila na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Premijer ju je dočekao pred sedištem Vlade, uz počasnu stražu i limenu muziku. Kancelarka se vojnicima obratila na hrvatskom jeziku rekavši:

- Pozdrav vojnici!

Premijer je na konferenciji nakon održanog razgovora kazao kako je bilo govora o Šengenu i uvođenju evra te o tome što se do sada uradilo i šta se planira uraditi.

- Mi ćemo kasnije detaljnije razgovarati o situaciji u našem susedstvu - rekao je Plenković.

- Ovu posetu doživljavamo jako pozitivno i cenimo što je kancelarka danas s nama - rekao je premijer.

- Pristupanje Hrvatske evrozoni i Šengenu u nadolazećem mandatu je izvesno - rekla je Merkel i dodala da Nemačka Hrvatskoj želi biti dobar partner.

Merkel će s Plenkovićem razgovarati o odnosima između dveju zemalja i evropskim pitanjima. Hrvatska će predsedati Evropskom unijom u prvom polugodištu 2020. i potom predsjdanje predati jemačkoj koja je na redu u drugih šest meseci iduće godine.

Kancelarka snažno podupire evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, a u procesu rešavanja problema vezanih uz evroatlantske integracije zemalja regije jugoistočne Evrope, Hrvatska je važan sagovornik. Teme će biti i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, planovi za ulazak u evrozonu, stanje na jugoistoku Evrope i, neizbežno, migracije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.