USTAŠE I ČETNICI, ZAJEDNO STE BEŽALI: Hrvatski ANTIFAŠISTI troluju komemoraciju u Blajburgu! (VIDEO)
Antifašisti su takođe na skupu, Foto: Facebook printscreen

kontroverzno okupljanje

USTAŠE I ČETNICI, ZAJEDNO STE BEŽALI: Hrvatski ANTIFAŠISTI troluju komemoraciju u Blajburgu! (VIDEO)

Godinama je ova komemoracija, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, bila loše prikriven izgovor za veličanje NDH i propalog, fašističkog ustaškog režima

Objavljeno: 11:25h

Komemoracija na Blajburgu se održava danas.

Godinama je ova komemoracija, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, bila loše prikriven izgovor za veličanje NDH i propalog, fašističkog ustaškog režima. No ove godine su tome na kraj odlučili stati Austrijanci.

Tako je prije dva meseca Crkva u Koruškoj odbila zahtev Hrvatske biskupske konferencije da se na Lojbaškom polju održi misa. Austrijski sveštenici smatraju kako ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija.

Od tada do danas traje prepucavanje oko Blajburga. Austrijska policija najavila je rigorozne kazne za bilo kakvo isticanje fašizma, čega zadnjih godina nije nedostajalo.

Na Blajburgu danas neće biti nikoga od troje vodećih ljudi u zemlji. Kolinda je po svom običaju Blajburg obišla još pje nekoliko dana. Prekjuče se tamo pred spomenikom poginulim ustašama poklonio Jandroković. Plenković će na Blajburg poslati izaslanika, a juče je tamo bio i Karlo Resler koji se takođe poklonio pred spomenikom poginulim ustašama. U ime vlade na Blajburgu će danas biti tek Lovro Kuščević i Tomo Medved.

Na Blajburgu su predstavnici Radničkog fronta. Tamo su došli s jugoslovenskom zastavom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.