HRVATI NA UDARU ŠVAJCARSKE TELEVIZIJE: Optužili ih da su MIGRANTE proterivali, pljačkali i tukli!
Repotaža SRF, Foto: SRF printscreen

šok reportaža

HRVATI NA UDARU ŠVAJCARSKE TELEVIZIJE: Optužili ih da su MIGRANTE proterivali, pljačkali i tukli!

Švajcarska televizija objavila je u sredu snimak na kojem se vide hrvatski policajci kako silom vraćaju migrante u susednu BiH

Objavljeno:

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova negiralo je danas sve optužbe švajcarske televizije SRF, koja je prenela da hrvatski policajci krše međunarodne zakone i prisilno vraćaju migrante u BiH.

Švajcarska televizija objavila je u sredu snimak na kojem se vide hrvatski policajci kako silom vraćaju migrante u susednu BiH, a prema izjavama nekih migranata, oduzimaju im novac i mobilne telefone.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je SRF-u da se na snimku radi o "službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj da spreči ilegalni ulazak u EU", prenosi Hina.

Međutim, nemački stručnjak za migraciju Markus Ingler (Engler) kaže kako je jasno da se radi o povredi evropskog i međunarodnog prava jer nije dozvoljeno grupno proterivanje bez prethodnog postupka.

Ingler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cela EU.

- Mi moramo kritikovati hrvatsku vladu, ali Hrvatska ovde ne deluje na vlastitu ruku, nego zajedno s ostatkom EU. Hrvatska granična policija finansira se evropskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politicki profitiraju - rekao je Ingler za SRF.

Šokantna repotaža
Šokantna repotaža foto: SRF printscreen

Švajcarski novinari su u roku od dva dana zabeležili četiri slučaja prisilnog proterivanja u kojima je hrvatska policija, kršeći zakone koji važe u toj zemlji, proterala najmanje 70 migranata sa teritorija Hrvatske.

Većina tih migranata su poreklom iz Avganistana, Pakistana i Alžira, a sa njima su nakon proterivanja iz Hrvatske razgovarali i švajcarski novinari.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, i zatim kombijem prevezla do granice.

- Onda su nam oduzeli i uništili telefone i poslali nas nazad u BiH - rekao je za SRF taj Pakistanac i dodao da su im policajci uzeli i novac koji su imali kod sebe.

Šokantna reportaža
Šokantna reportaža foto: SRF printscreen

Potresno je, kako je preneo Index.hr, i svedočanstvo avganistanske porodice s malom decom kojoj su, kako prenosi SRF, hrvatski policajci pretili pištoljima.

Uprkos tome što su od njih zatražili azil, što znači da hrvatska policija nije smela da ih deportuje, ova porodica je proterana u BiH uz cinično objašnjenje policajca da će dobiti "bosanski azil".

Hrvatska policija već duže vreme je suočena s optužbama da izbeglice koje se nađu na hrvatskoj teritoriji nezakonito vraća u BiH umesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj, kao i da ih fizički zlostavlja i krade im imovinu, navodi Hina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.