KOLINDA UVODI ODLIKOVANJE FRANJE TUĐMANA? Ova odluka će izazvati buru u regionu!
Franjo Tuđman, Foto: Profimedia

novi predlog

KOLINDA UVODI ODLIKOVANJE FRANJE TUĐMANA? Ova odluka će izazvati buru u regionu!

Kolindin predlog ima i nekoliko slabih tačaka

Objavljeno:

Ako bude usvojen neslužbeni predlog predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatski sabor trebalo bi da izmeni Zakon o odlikovanjima i priznanjima i da ustanovi novo odlikovanje – Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom.

Iako bi se po redosledu smestilo tek na peto mesto – nakon Velereda kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom, Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom i Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom – odlikovanje bi se svrstalo u red najviših priznanja, a dodeljivalo bi se hrvatskim državljanima i institucijama “kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promovisanje nacionalnog zajedništva”. Tim činom simbolički bi se iznova odalo priznanje Franji Tuđmanu za zasluge u stvaranju i obrani samostalne hrvatske države, ali bi ga i istorijski vrednovalo samo kao velikoga državnog poglavara nego i kao veliku istorijsku osobu.

Indikativno je, naime, to da bi odlikovanje nazvano po njemu bilo smešteno pre onih koja nose imena hrvatskih knezova Trpimira, Branimira i Domagoja, zatim Nikole Šubića Zrinskog, bana Josipa Jelačića, ili pak Ante Starčevića i Stjepana Radića.

Kolindin predlog ima i nekoliko slabih tačaka, piše "Večernji". Najpre, reč je o predlogu koji će izazvati nove polemike u hrvatskom društvu. Prvi je razlog vrlo profan: društvo je jednostavno takvo, spremno na kritikovanje svake ideje, bila ona dobra ili loša, opravdana ili neopravdana. Drugi je razlog puno ozbiljniji, jer je lako predvideti da će se iznova pokrenuti političke rasprave o istorijskim kontroverzama koje se vežu uz Tuđmana te da će one iznova nepotrebno opteretiti ionako podeljeno društvo. Treći je razlog motiv. Logično je, naime, upitati se zašto predsednica predlog upućuje baš sad, uoči svoje nove kandidature za mesto predsjednice Republike. I logično je zaključiti da njen postupak ima itekakve veze s predizbornom kampanjom i željom da se iznova svidi desnome biračkom telu, koje u poslednje vreme pokazuje znakove nezadovoljstva nekim njnim političkim stavovima.

Predsedničin predlog takođe nije originalan. Još u februraru 2016. Hrvatski generalski zbor službeno je predložio predsedniku Hrvatskoga sabora akademiku Željku Reineru da se uvede Velered dr. Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom, s time da su generali smatrali da to treba biti najviše odlikovanje Republike Hrvatske. Kako je taj predlog bio javan, logično je zaključiti da se mogao podržati već tada. Ovako, iznesenom uoči predsedničke izborne trke, lako mu je dodati i neželjene političke konotacije, a biće i onih koji će jedva dočekati da predsednicu optuže za zloupotrebu imena Franje Tuđmana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.