ŠTA SMERAJU?! Posle vojne parade u Nišu NATO započeo operaciju u Hrvatskoj! I VOJSKA KOSOVA UČESTVUJE!
U ovoj vojnoj vežbi učestovaće 5.250 vojnika iz Hrvatske Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke i po prvi put vojska takozvanog K, Foto: ANJUG/ DIMITRIJE GOLL, Profimedia

o čemu je reč?

ŠTA SMERAJU?! Posle vojne parade u Nišu NATO započeo operaciju u Hrvatskoj! I VOJSKA KOSOVA UČESTVUJE!

Vežba ili pretnja upućena Srbiji

Objavljeno: 10.05.2019. 21:14h
  • 11

Dok su Vojska i MUP Srbije na paradi u Nišu pod nazivom "Odbrana slobode" prikazivali svoju sposobnost da odbrane Srbiju, potpuno nezapaženo kod nas je prošla vest da je u našem komšiluku danas započela velika NATO vojna vežba koje se održava u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji pod imenom: "Immediate Response 19", a koja će trajati narednih mesec dana, i kojom će se komandovati iz američke Komande kopnenih snaga za Evropu iz Visbadena.

U ovoj vojnoj vežbi učestovaće 5.250 vojnika iz Hrvatske Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke i po prvi put vojska takozvanog Kosova. Za ovu operaciju NATO je angažovao 60 borbenih i transportnih aviona, 30 helikoptera i 800 raznih borbenih i neborbenih vozila.

Samo da podsetimo radi poređenja na današnjoj paradi " Odbrana slobode" Vojska Srbije angažovala je sama 4.000 vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 letelica.

"Vojna vežba "Immediate Response 19" održava se od 10. maja od 6. juna na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju i u kasarni"Josip Jović" na Udbini, i na području Slovenije i Mađarske. Hrvatskoj je po prvi put dodeljena komanda nad multinacionalnim bataljonom. Cilj vojne vežbe biće provera ideje "NATO bez granice" brzo prebacivanje snaga iz jedne u drugu članicu bez komplikovane birokratske procedure". 

Vojne snage članica koje učestvuju na vežbi dolaziće u Hrvatsku kopnenim i pomorskim putem, Tako Makedonci dolaze preko Srbije i Bajakova, Litvanci, Slovenci i ostali preko Brežica, dok će jedino albanska vojska i vojska takozvane države Kosovo doći morskim putem.

Za njih je Hrvatska, kako Alo.rs saznaje, stavila na raspolaganje dva desantna broda minopolagača klase Cetina koji će iz luke Drač do Zadra prevesti albansku i "kosovsku vojsku" sa tehnikom.

Kako Alo.rs saznaje od dobro obaveštenog izvora, Priština je na ovu NATO vojnu vežbu poslala jedan pešadijski vod i jedan tim deminera sa pratećim vozilima i logistikom, koji će se naredne nedelje iskrcati u Zadru, a zatim vojnim vozilima posle kraćeg odmora sa ostalim članicama NATO prebaciti u Mađarsku, pa nazad u Hrvatsku.

Takođe u Hrvatsku dolaze i delovi američke 173, padobranske brigade poznatiji kao "eksperti za Irak", kao i po tri bataljona francuskih i britanskih padobranca, gde se za pet dana očekuje priv masovni padobranski desant, gde će hrvatske snage u zamišljenom scenariju napada na članicu NATO imati zadatak odbrane zone doskoka.

"Osim toga, paralelno sa ovom u Hrvatskoj se očekuju još dve velike vežbe - jedna u Sloveniji gde američka vojska po prvi put na prostoru nekadašnje Jugoslavije raspoređuje bateriju protivraketnog sistema "Patriot", a u zoni Piranskog zaliva održava se vežba "Astral Knight" gde će biti simuliran pomorski desant. Posle završetka "Immediate Response 19" juna ove godine započinje vežba " Swift Responce" gde se padobrancima iz Francuske i Britanije pridružuju Rumuni i Bugari.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media