Hrvati optužili Legiju: Crvene beretke ubijale Srbe!

protivrečne tvrdnje

Hrvati optužili Legiju: Crvene beretke ubijale Srbe!

Priču o zločinu u Dvoru na Uni pokrenuo je danski film "15 minuta – masakr u Dvoru", koji je izazvao veliku pažnju na prostoru nekadašnje Jugoslavije
Objavljeno:

Novi skandal oko građanskih ratova na prostoru nekadašnje SFRJ! Ratni načelnik centralne odbrane Sunje, pukovnik Ivica Pandža Orkan, ističe da su za ubistvo psihički bolesnih i hendikepiranih osoba odgovorne Crvene beretke i njihov komandant Milorad Ulemek, prenosi zagrebački Večernji list. Priču o tom slučaju pokrenuo je film "15 minuta – masakr u Dvoru", koji je izazvao veliku pažnju u regionu, naročito posle odluke RTS da otkaže njegovo emitovanje. 24 godine od pada Vukovara: Mesto na kome se krvavo raspadala Jugoslavija (FOTO) (VIDEO) - Svi dokazi koje sam prikupio upućuju na to da su stravični zločin u Dvoru 8. avgusta 1995. godine počinili pripadnici Crvenih beretki Milorada Ulemeka Legije. U Dvoru je tada bilo šest formacija vojske i paravojske, ali ne i hrvatska vojska što je potvrdio i srpski general Mile Novaković, koji je na jednom okruglom stolu u Beogradu rekao da su tog dana iz Dvora isterali ustaše - naveo je Orkan.

YouTube printscreen
On ističe da je prošlog leta podneo krivičnu prijavu i onemogućio dalju distribuciju filma u kom se za masakr u Dvoru optužuju pripadnici hrvatske vojske. Zbog bombardovanja, iz Petrinje u Dvor na Uni, prvog dana "Oluje", 4. avgusta 1995, evakuisani su štićenici penzionerskog doma i pacijenti sa psihijatrijskog odeljenja. Prebačeni su u školu koju je okruživao Unprofor. Smatralo se da je to mesto najbezbednije. Film se prevashodno bavi odgovornošću danskog bataljona, koji je mogao da spreči zločin u kojem je nastradalo osmoro Srba i jedna Hrvatica. U filmu se pominje i da je tog dana, 8. avgusta, u tom mestu, osim srpske, bila još jedna vojska, ne i ko je ubio civile.
YouTube printscreen
- Ne zna se ko su bili, niti film kaže ko su bili, film samo prikazuje snimke da su tog dana bili pripadnici hrvatske vojske u blizini. Mogli su da urade Srbi ili Hrvati jer su i jedni i drugi bili tu. Zašto bi Srbi ubili Srbe? - kaže Savo Štrbac iz Dokumentaciono- informacionog centra "Veritas". Hrvati negiraju da su tada bili u Dvoru. Zločin pripisuju Srbima. Međutim, na snimcima danskih vojnika i u službenoj belešci njihovog komandanta piše da su hrvatski vojnici u vreme masakra bili na samo 50 metara od mesta zločina. (Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.