UMRO DRAGUTIN ROSANDIĆ: U 89. godini
Dragutin Rosandić, Foto: Printscreen / Youtube

TRAGEDIJA

UMRO DRAGUTIN ROSANDIĆ: U 89. godini

Legenda hrvatskog jezika...

Objavljeno:

Hrvatski filolog Dragutin Rosandić, jedan od doajena hrvatskog školstva i vodećih metodičara nastave hrvatskog jezika, preminuo je u Zagrebu u 89. godini.

Dr. Dragutin Rosandić (Gospić, 18. avgusta 1930.), bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, utemeljivač zagrebačke metodičke škole i više od pola veka zagovornik reforme u obrazovanju. Njegova monografija “Metodika književnog odgoja” pojavljuje se kao obvezna literatura za studije metodike na domaćim i stranim univerzitetima te je u Sloveniji korištena kao polazište za reformu tamošnjeg školstva. Bio je i gost-predavač u Švedskoj, Mađarskoj, Nemačkoj i Austriji.

Godinama bio na Filozofskom

Dragutin Rosandić diplomirao je na Filozofskom fakultetu uz Zagrebu 1954. godine hrvatski i ruski jezik, a doktorirao je 1965. godine temom o pripovednoj prozi Vjenceslava Novaka.

Bio je dve godine asistent na Katedri za noviju hrvatsku književnost (1962. - 1964.), a potom je utemeljio Katedru za metodiku nastave hrvatskog jezika i književnosti, prvu takvu na Univerzitetu u Zagrebu. Bio je predstojnik Katedre do odlaska u penziju 2000. godine.

Utemeljivač je naučne metodike koja je uključena u studijske programe i na ostalim nastavničkim fakultetima u Hrvatskoj, a 1973. pokrenuo je i poslediplomski studij iz metodike nastave jezika i književnosti.

Pisao brojne srednjoškolske udžbenike

Dragutin Rosandić deceniju je kao autor ili koautor bio među najplodonosnijim piscima srednjoškolskih udžbenika hrvatskog jezika i književnosti i priručnika za nastavnike.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.