PLAKALO MI SE KAD SAM VIDELA KOLIKO MI JE UPLAĆENO: Ova gospođa je ZAŽALILA što je radila POLA RADNOG VREMENA!
Druga mogućnost je da se celokupan iznos veći od 3.800 kuna oporezuje kao plata, ali to bi onda značilo i primenu porezne stope od 24 posto, Foto: Shutterstock

bila je šokirana

PLAKALO MI SE KAD SAM VIDELA KOLIKO MI JE UPLAĆENO: Ova gospođa je ZAŽALILA što je radila POLA RADNOG VREMENA!

Uvidom u stanje tekućeg računa shvatila je da je za prošli mesec primila manju naknadu od dosadašnje 

Objavljeno: 04.05.2019. 16:26h

Vlastica Barišić spada među 10.300 hrvatskih penzionera, koliko ih je dosad, prema podacima HZMO-a, odlučilo da iskoristi mogućnost zapošljavanja na pola radnog vremena, uz zadržavanje novčane naknade. 

Kao i mnogi drugi i Vlastica je malu nadoknadu prisiljena da 'podeblja' platom koju dobije za četiri sata rada dnevno, što je mogućnost koju, kao i drugi penzioneri, ima od početka ove godine.

Ipak, nakon što joj je uplaćena prva plaća, Vlastica je doživela pravi šok! Uvidom u stanje tekućeg računa shvatila je da je za prošli mesec primila manju naknadu od dosadašnje. Naime, dosad joj je nadoknada  iznosila, kaže nam Vlastica, 2.329,26 kuna. Po novom, za nadoknadu joj se isplaćuje 1.949,23 kune, od čega na izvršenje odlazi 484,80 kuna. Pritom valja reći da je manji iznos za izvršenje posledica izmena tih propisa. 

Osim nadoknade, za prošli mesec je dobila prvu platu za rad u jednoj ustanovi za brigu o starim i nemoćnima, i to u bruto iznosu od 1.800 kuna. Upravo u tom dodatnom prihodu i leži problem. U HZMO-u su joj objasnili da ostvarivanjem dodatnog dohotka mora da  plaća porez na dohodak kao i doprinose. Razlog je taj što je dodatnim prihodima prešla granicu neoporezivog dela dohotka od 3.800 kuna mesečno, pa joj se iznosi koji prelaze neoporezivi deo oporezuju.

- Za mene je tih 300 ili 400 kuna, za koliko mi je sada manja nadoknada, veliki iznos. Nije mi jasno otkud im pravo da mi oporezuju nadoknadu, koju sam zaradila za puni staž?! U HZMO-u su mi rekli da je normalno da plaćam porez i prirez za dohodak koji ostvarujem radom, ali niko nije spominjao da će mi se to odraziti i na nadoknadu. Da sam to znala, ne bih se zaposlila, iako volim da radim. Uostalom, i dosad sam godinama volontirala u jednom domu za starije i nemoćne osobe, negovateljica sam po struci - vrlo emotivno nam je kazala 69-godišnja Vlastica, žaleći se da joj je pozlilo kada je videla stanje na računu.

Dodaje kako je razočarana tako smišljenim modelom zapošljavanja  i da pod takvim okolnostima ne želi da radi. Posebno se žali na to da penzionerima niko nije objasnio da povratkom na tržište rada reskiraju manji iznos isplaćene nadoknade.

Međutim, u HZMO-u kažu da su nemoćni jer da su takvi porezni propisi. Po njima, na mesečni dohodak veći od 3.800 kuna mora da se plati porez na dohodak i prirez. Porez na dohodak veći od 3.800 kuna plaća se po stopama od 24 i 36 posto, zavisno od iznosa. U slučaju penzionera, nadoknade iznad 3.800 kuna oporezuju se po upola manjim stopama - 12 i 18 posto. Na sve to obračunava se i prirez, koji opet zavisi od jedne do druge lokalne zajednice. U slučaju Zagreba, on iznosi 18 posto.

- Kad se gospođa zaposlila na četiri sata, dohodak joj je prešao neoporezivih 3.800 kuna i samim tim je sve iznad tog iznosa postalo oporezivo. Penzioner je i plaćanja doprinosa - pojašnjava naš sugovornik iz HZMO-a.

Pred Vlasticom je sada, objašnjava naš sugovornik, nekoliko mogućnosti. Naravno, ako odluči da nastavi da radi na pola radnog vremena. Jedna mogućnost je da se celokupan iznos preko 3.800 kuna oporezuje kao nadoknada, što bi gospođi, s obzirom na umanjenu poreznu stopu od 12 posto, koja bi se u tom slučaju primenjivala, verovatno najviše i odgovaralo.

Druga mogućnost je da se celokupan iznos veći od 3.800 kuna oporezuje kao plata, ali to bi onda značilo i primenu porezne stope od 24 posto. Treća mogućnost je, ističe naš izvor, da se iznos koji se oporezuje podeli, pa da se deo oporezuje kao naknada, a deo kao plata. Ipak, o svemu tome, zaključuje, mora da se dogovori sa Poreznom upravom, koja će potom o dogovorenom rešenju obavestiti HZMO.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media