Stigli u Zagreb: Kolinda dočekala Čarlsa i Kamilu (FOTO)

STIGAO PRESTOLONASLEDNIK

Stigli u Zagreb: Kolinda dočekala Čarlsa i Kamilu (FOTO)

Britanski princ i njegova supruga doputovali su u Hrvatsku odakle su počeli svoju balkansku turneju tokom koje koje će posetiti, osim Hrvatske, Srbiju, Kosovo i Metohiju i Crnu Goru
Objavljeno:

Britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila u popodnevnim satima danas doputovali su u Hrvatsku čime su počeli balkansku turneju tokom koje će od 14. do 19, marta posjetiti, osim Hrvatske, Srbiju, Kosovo i Metohiju i Crnu Goru, javlja Anadolu Agency. Princ dolazi u Srbiju, ali ne na belom konju, nego sa Kamilom! (FOTO) Par će se prvog dana dvodnevne posete Hrvatskoj sastati sa predsednicom te zemlje Kolindom-Grabar Kitarović koja je i domaćin posete njihovih kraljevskih visosti princa od Velsa i Vojvotkinje od Kornvola Hrvatskoj.

Kitarović će u čast gostiju iz britanske kraljevske porodice, kako je ranije saopšteno protokolom posete, prirediti svečanu večeru kojoj će prisustvovati ličnosti iz šire društvene zajednice uključujući politiku, religiju, poslovni svet, umetnost i nauku. Gosti iz Velike Britanije obići će i zagrebački Gornji Grad, do kog će se popeti Zagrebačkom uspinjačom, jednom od kulturno-istorijskih atrakcija glavnog grada Hrvatske, pokrenutom davne 1890. godine.
Za vreme boravka u Zagrebu, gosti će se sastati i sa hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Učestvovaće i u obeležavanju 400 godina od smrti britanskog pisca Viljema Šekspira u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), kao i proslavi 70. godišnjice postojanja British Councila u Hrvatskoj.
Osim preseka repertoara, u HNK će pogledati kratku predstavu i dodeliti nagradu Gimnaziji Županja koja je pobedila u konkursu British Councila "Šekspir u školama".

Princ Čarls i njegova supruga Kamila sutra u Osijeku
Kako prenose hrvatski mediji, ova poseta nema politički karakter nego je usredsređena na jačanje veza između dve zemlje. Kako je ranije najavljeno iz britanske ambasade u Zagrebu, princ od Velsa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga i većeg razumevanja među religijama, u Osijeku će prisustvovati sastanku predstavnika religijskih i etničkih lokalnih zajednica. Sastanak organizuje osječki Centar za mir i nenasilje, uz podršku britanske ambasade. Britanski princ peti put posećuje Hrvatsku, u kojoj je prvi put boravio 1978. Poslednji put je boravio u Hrvatskoj 1996. Posetu britanskog princa i njegove supruge Hrvatskoj prati blizu 200 domaćih i inostranih novinara.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.