BALKANSKA ŠKOLA ROKA: Zagrebačka profesorka je đake sedmog razreda odvela na koncert PARTIBREJKERSA (FOTO)
Partibrejkersi u Tvornici kulture, Foto: Facebook printscreen

svaka čast!

BALKANSKA ŠKOLA ROKA: Zagrebačka profesorka je đake sedmog razreda odvela na koncert PARTIBREJKERSA (FOTO)

Ana Bajo je imala sjajnu ideju

Objavljeno:

Razredna profesorka jedne zagrebačke škole je učenike svog sedmog razreda odvela na koncert Partibrejkersa u 'Tvornicu kulture'.

S razrednicom Anom Bajo i njenim učenicima razgovarao je "Tportal" smo nekoliko dana nakon koncerta

Pripadnici tzv. generacije Z, iz ove škole, iako mladi, znaju ko su Partibrejkers, The Doors, The Beatles, The Rolling Stones, Azra, EKV, TBF…

A znaju zahvaljujući svojoj razrednici Ani Bajo, profesorki matematike koja deo časa razredne zajednice, nakon što obavi sve što propisuje program, koristi za 'Muzičku abecedu'. Pomoću nje učenici se upoznaju s opštim mjstima muzičke pop-rok kulture.

Pa su tako u petom razredu prošli kroz domaći pop i rock, a u šestom su zašli u korene rock'n'rolla od Beatlesa, preko Rolling Stonesa i Led Zeppelina, do Jimija Hendrixa. U sedmom se bave novotalasnom scenom, a dogodine ih čekaju rock i pop 80-ih i 90-ih.

- Nije cilj da deca to slušaju. Cilj je da nauče nešto što je opšta kultura, da se upoznaju s time. A ako neko to kasnije bude slušao, to je samo dodatak - kazala je Bajo.

Deca, ističe, pokazuju interes i entuzijazam i ako koji slučajem na nekom času preskoče ' Muzičku abecedu', odmah pitaju zašto je nema i kada će je biti.

U praksi to izgleda tako da iz 'šešira' izvuku jedan od bendova iz perioda koji obrađuju i onda ga učenik koji ga je izvukao treba predstaviti. Kako u učionici pored ploče imaju veliki pametni TV, odmah se pronalaze po tri pesme o kojima se razgovara i na kraju se glasa o tome koja im je najbolja.

- Za većinu toga nikad ne bismo ni čuli da nam nije naše razredne - ushićeno kažu gotovo uglas.

A kako i ne bi jer prošle nedelje ona je njih desetak odvela u Tvornicu kulture, u kojoj su svirali Partibrejkersi.

- Baš tih dana obrađivali smo Partibrejkerse i palo mi je na pamet da bi bilo fora da ih odvedem. A onda sam u jednom trenutku pomislila - to je prekasno, u pitanju je večernji izlazak u klub, velika je odgovornost… S druge strane nisam imala mira i mislila sam da je moj posao to da djca nauče nešto, da se obrazuju, a kad ih već upućujem u to, najbolje je da vide kako to izgleda na terenu. I tako sam odlučila pomalo suludu ideju provesti u delo. Roditelji su dali pristanak, kontaktisala sam s Tvornicom kulture u nadi da ćemo dobiti nekakav popust za grupnu ulaznicu, a onda me nazvao organizator Sanjin Đukić iz LAA agencije i rekao da ćemo biti njihovi gosti, odnosno da možemo besplatno na koncert - pojasnila je Bajo.

Sve je nakon toga glatko išlo, organizirano je i da se klince doveze i odveze u nekoliko auta, a na ulazu su ih dočekali redari.

- Celo vreme su se brinuli o nama i pitali je li sve u redu. Stvarno je sve bilo vrhunski. Imam samo reči hvale za sve - istaknula je Bajo, dodajući kako je dan pre koncerta bila nervozna kao da ona razbija led večernjim izlaskom.

A kako je bilo, najbolje svedoče deca, za deo kojih je to bio prvi odlazak na neki koncert.

- Koncert je malo kasnio, pa smo malo gledali i Pankrte, koji su svirali pre Partibrejkersa. Kad su oni izašli na pozornicu, nastala je ludnica. Svi su se počeli derati i pljeskati. Imaju neku strašnu energiju. Iako nismo znali većinu pesama, osim njih nekoliko koje smo čuli na času, kad smo uhvatili refrene - pevali smo i mi sve. Super smo se zabavili - gotovo u hipu i očito još pod utiskom prepričao je Mak Trebovc, učenik kojeg je nekoliko dana ranije i zapalo to da na času predstavi beogradski bend.

Profesorka dodaje da se ljudi nisu mogli načuditi kad su deca počela da ulaze u Tvornicu, ali čim su saznali o čemu je reč, s odobravanjem su ih pozdravili, da bi s prvim taktovima snimali njih, a ne bend na pozornici.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/tportal.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.