HOROR U CENTRU GRADA: 50 kg težak PAS grizao ljude, vlasnica vikala ON JE SAMO BEBA!
Pas rase mastif - ilustracija, Foto: Profimedia

užas u zagrebu

HOROR U CENTRU GRADA: 50 kg težak PAS grizao ljude, vlasnica vikala ON JE SAMO BEBA!

U tim trenucima osim odraslih u psećem vidokrugu je bilo i dece

Objavljeno: 08:35h

Što je podstaklo psa koji je, iz samo njemu znanog razloga, ugrizao iz čista mira čak četiri prolaznika na zagrebačkom Ksaveru u utorak poslepodne, nikad se neće otkriti.

Trojica muškarca i jedna žena koji su se našli na ‘udaru’ tuđeg četvoronožnog ljubimca od 50-ak kilograma koji je bio, prema izjavama svedoka, najverovatnije rase mastif, potražili su lekarsku pomoć u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju.

Naime, pod još neutvrđenim okolnostima pas je hodajući Ulicom Ksaver u utorak oko 16.30 počeo da grize ljude, jednog po jednog. U tim trenucima osim odraslih, kažu susedi, u psećem vidokrugu je bilo i dece.

Sreća u nesreći je to što su četiri osobe koje su primljene u Traumatološku bolnicu na sanaciju ugriznih rana, zadobile lakše povrede. Od dežurne lekarke dr. Ane Čizmić stigla je informacija da su trojica muškarca i jedna žena podvrgnuti sanaciji povreda. Dvema osobama bilo je nužno ušiti rane i staviti manji broj šavova, a drugim dvema rane su samo očišćene i previjene.

- Najteže je prošao muškarac u dobi od 70 godina koji je zadobio ugrize za potkolenicu i za ruku te su mu rane ušivene s nekoliko šavova - rekla je za doktorka Čizmić.

Odmah nakon događaja, povređeni građani otišli su u bolnicu, a policija je nakon telefonske dojave žurno krenula u potragu za psom i vlasnikom. Policajci su nedugo nakon poziva na 192 vrlo brzo locirali opasnu životinju. Pas koji je iz samo njemu znanih razloga grizao ljude trenutno je pod budnim okom veterinara. Osim što se utvrđuje njegov vlasnik, sprovode se i druge potrebne radnje. Biće u izolaciji sledećih 10 dana.

U toku je takozvani trodelni test na besnilo koji se odrađuje prvi, peti i deseti dan nakon primanja psa u sklonište za životinje jer je važno utvrditi je li pas u trenutku ugriza mogao da inficira čoveka ili ne. O njegovim rezultatima biće obavešten Zavod za javno zdravstvo, a svaki sledeći korak, tačnije sudbina psa, zavisiće od veterinarske inspekcije i njenog rešenja. Takođe, još nije poznato ni da li je pas redovno vakcinisan.

Svedoci napada, međutim, u to sumnjaju i kažu: “Kakav vlasnik, takav pas”.

- Kad je taj pas krenuo na suseda penzionera, svi smo se okrenuli jer je pas lajao, a sused vikao. Ugrizao ga je za nogu, a kako se sused sagnuo ne bi li ga valjda odgurnuo te se pritom primio za ugriženu nogu, pas ga je ugrizao svom snagom za ruku. Pas je zaista izgledao rastrojeno, a možda i zaigrano.

Ne znam je li to rasa mastifa ili rotvajlera. Ljubitelji pasa u prepoznavanju ne bi pogrešili, ali ja u svoj onoj muci, strahu i nastaloj panici nisam mogao razaznati o kojoj se vrsti radi. Taman sam prolazio s unukom pa sam je uzeo u naručje i krenuo da trčim u smeru Jurjevske - rekao nam je kratko jedan svjedok nesvakidašnjeg napada psa na ljude.

Druga, pak, susetkinja kaže da taj pas za kojeg je čula u ulici da je grizao ljude, često zna skitati po ulici.

- Retko ga viđam na povocu. Tu oko apoteke, u čijoj se neposrednoj blizini desio ovaj napad, svakodnevno prolazi. Mislim da je vlasnica jedna žena koja se takođe čudno ponaša. Dok hoda, zapinje odnosno tetura pa izgleda ili da je pijana ili da je pod uticajem opijata.

I često se znamo zapitati zašto se tako veliki pas ne drži na povocu, a susedi koji imaju male rase svoje drže vezane. Nema mi goreg nego kad mi je jednom rekla: ‘Ma neće vam on ništa, beba je.’ Da, bio je tad mali, ali evo sad je veliki i vidimo kako ‘neće ništa’ - zaključila je druga stanovnica Ksavera.

Za razliku od napadnutih Zagrepčana koji su lakše povređeni, te sreće u proteklih mesec dana nije bila dvomesečna beba kao i 15-godišnjak, a koje su u razmaku od pet dana bili lake mete porodičnih pasa rase argentinska doga u mestima Repaš te Ferdinandovac. Inače, u manje od tri godine psi širom Hrvatske napali su ljude više od 700 puta.

BONUS VIDEO: DA LI ROMI UŽIVAJU SVA PRAVA KAO I OSTALI GRAĐANI SRBIJE?! Pitali smo sugrađane šta misle o tome! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.