HRVATI LJUTI KAO RISOVI ZBOG ŠVAJCARSKOG DOKUMENTARCA! Glavna radnja: ZLOČINI u ratovima devedesetih!
Jedan od producenata filma Samir se tokom dodele ovogodišnjih Švajcarskih filmskih nagrada zahvalio na pomoći švajcarskom ministru kulture Alenu Bersetu!, Foto: Printscreen / Youtube

ČINJENICE!

HRVATI LJUTI KAO RISOVI ZBOG ŠVAJCARSKOG DOKUMENTARCA! Glavna radnja: ZLOČINI u ratovima devedesetih!

Jedan od producenata filma Samir se tokom dodele ovogodišnjih Švajcarskih filmskih nagrada zahvalio na pomoći švajcarskom ministru kulture Alenu Bersetu

Objavljeno: 19:51h

Švajcarski list Noje Cirher Cajtung (NZZ) donosi veliki članak o problemima s kojima se ekipa nagrađivanog filma “Chriss the Swiss” suočavala u Hrvatskoj zbog kampanje desničara i udruženja veterana protiv HAVC-a.

“Film ‘Chris the Swiss’ kritički ispituje ulogu Hrvatske u Balkanskim ratovima - toliko kritično da je švajcarska vlada morala da pomogne ekipi”, glasi naslov teksta u NZZ u kome se govori o problemima nakon što je ovaj film - koji je ovih dana proglašen najboljim dokumentarcem godine u Švajcarskoj - proglašen antihrvatskim od strane domoljubnih dušebrižnika. "Chriss the Swiss" je dobio nagradu i u kategoriji montaže i filmske muzike.

Jedan od producenata filma Samir se tokom dodele ovogodišnjih Švajcarskih filmskih nagrada zahvalio na pomoći švajcarskom ministru kulture Alenu Bersetu “u jednoj jako teškoj i neugodnoj situaciji” u kojoj je hrvatski koproducent HAVC “bio u pravoj opasnosti”. Poznati švajcarski producent Samir istaknuo je u razgovoru za NZZ da se animirano-dokumentarni film Anje Kofmel morao delimični da snima u Hrvatskoj jer se bavi misterioznom smrću redateljkinog rođaka u Hrvatskoj 1992. godine, i da je na početku sve išlo kako treba, kao i da su dobili odgovarajuću podršku od HAVC-a, uključujući i deset odsto sredstava za budžet filma.

“Logično je da je film zainteresirao Hrvatsku, uostalom bavi se prevladavanjem njihove nedavne prošlosti”, ističe producent Samir za NZZ.

Problemi su započeli kada je u Hrvatskoj početkom 2016. na vlast došla nova vlada te su krenule blokade isplate sredstava pa su od HAVC-a dobili dopis u kojemu se tvrdi da je scenario tokom snimanja značajno promijenjen.

Rediteljka Kofmel govori da je HAVC bio pod velikim pritiskom zbog toga što se u “Chriss the Swiss” ispituje tzv. Domovinski rat. Takođe je došlo do bizarne situacije da je jedan advokat pregledo snimljeni sirovi materijal.

Hrvatski koproducent Siniša Juričić za NZZ ističe da ga se u desničarskim hrvatskim medijima proglašavalo “neprijateljem Hrvatske” te da se protiv filma vodila višemesečna kampanja.

U toj situaciji se, piše NZZ, u celu priču uključila i švajcarska vlada i intervenisala kod hrvatskih vlasti da bi zaštitila filmsku ekipu. U sve se uključio i Eurimages, filmski fond Veća Europe, kao i švajcarska ambasada u Zagrebu. NZZ zapravo otkriva da je desničarska kampanja protiv HAVC-a i filma “Chris the Swiss” značajno negativno uticala na međunarodnu reputaciju Hrvatske. Rukovodilac Odeljenja za film u švajcarskom ministarstvu kulture Loren Strajart kaže da “nije bilo jasno u čemu je problem” i zašto HAVC blokira isplatu obećanih sredstava.

NZZ se o svemu obratio i hrvatskoj ambasadorki u Švicarskoj Ani Bekić, koja im je poslala dugi odgovor u kojemu hvali “umetnički nesumnjivo izuzetan film”, ali zamera što se u filmu govori o “građanskom ratu”, i da u filmu nije dovoljno naglašen “velikosrpski ekspanzionizam kao uzrok rata”.

BONUS VIDEO:

MILOŠ TOMIĆ: O muzičkim traumama i najglupljim filmovima (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.