MAGISTARSKI I DOKTORSKI SU JOJ SKORO ISTOG NAZIVA! Kolindini akademski radovi u centru SKANDALA
Kolinda tvrdi da je njen doktorat na mestu, Foto: Beta

osporili je

MAGISTARSKI I DOKTORSKI SU JOJ SKORO ISTOG NAZIVA! Kolindini akademski radovi u centru SKANDALA

Kolinda Grabar Kitarović studirala je na renomiranim svetskim univerzitetima, kao što su Harvard, Džordž Vašington i Džon Hopkins

Objavljeno: 01.04.2019. 16:21h
  • 14

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović oštro je reagovala na vest da piše doktorat na temu koja je već obrađena kod istog mentora i gotovo istovetnog naziva, rekavši da joj podmeću, da je reč o pokušaju diskreditacije, teškoj uvredi i da je spremna da objavi nacrt doktorata.

- Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda naučnoj zajednici, posebno Fakultetu političkih nauka, na kojem je tema moje disertacije prošla potreban verifikacioni postupak, a predstoji i dodatna verifikacija na nivou univerziteta. Odbrana radnje, kao i sama radnja, biće dostupna široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno da objavim nacrt doktorske radnje koji sam odbranila pred komisijom - poručila je Grabar Kitarović za hrvatski tportal.

Jutarnji list je objavio tekst u kojem se navodi da je mentor na doktoratu Kolinde Grabar Kitarović, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene nauke Anton Grizold, pre četiri godine bio mentor na izradi magistarskog rada gotovo istovetnog naziva kao i doktorski rad hrvatska predsednica.

U tekstu navode da je magistar Bernardka Prašnikar na ljubljanskom Fakultetu za društvene nauke 2014. obranila magistarski rad pod nazivom 'Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primeru Libije', a naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar Kitarović je "Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)".

Napominje se da je R2P skraćenica engleskog izraza Responsibility to protect. Reč je, navodi se, o konceptu koji je zamišljen kao savršeniji oblik onoga što smo pre poznavali pod nazivom "međunarodna humanitarna intervencija".

Koncept R2P, tj. odgovornosti za zaštitu, napominje se, daje pravo međunarodnoj zajednici da interveniše vojnom silom radi prevencije masovnih zločina nad civilnim stanovništvom u nekoj državi.

Fakultet političkih nauka je prihvatio izveštaj komisije za ocenu teme doktorskog rada predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kojoj je ovo, inače, poslednja godina mandata.

Izveštaj je sastavila komisija u sastavu: Siniša Tatalović, Lidija Kos Stanišić i Anton Grizold te je prihvaćen s jednim glasom protiv, onim Dejana Jovića.

Portal piše da Iz izvora bliskih predsednici saznaje da je Grabar Kitarović pročitala rad kolegice Prašnikar i druge radove koje su prof. Grizold i ona napisali na tu temu, ali njen rad na koncept R2P gleda iz sasvim drugog ugla.

Kolinda Grabar Kitarović studirala je na renomiranim svetskim univerzitetima, kao što su Harvard, Džordž Vašington i Džon Hopkins, a navedenu temu radi s mentorom koji se bavio tom problematikom i dobro je poznaje, podseća tportal.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media