JAK ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ: Sve se treslo, a zvuk je bio NAJJEZIVIJI!
U subotu u 3:08 sati zemljotres jačine 4,2 stepena po Rihterovoj skali pogodio je područje severno od Splita i 14 km zapadno od Sinja, Foto: Printscreen/EMSC

KRATKO ALI STRAŠNO

JAK ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ: Sve se treslo, a zvuk je bio NAJJEZIVIJI!

Još se ne zna da li je bilo materijalne štete i povreda

Objavljeno:

Napola sam spavao kada me probudio potres, brzo sam skočio iz kreveta i sklonio se pod štok od vrata, opisao je trenutak kada je osetio zemljotres stanovnik Kaštela.

U subotu u 3:08 sati zemljotres jačine 4,2 stepena po Rihterovoj skali na dubini od 2 km, s epicentrom 21 kilometar severno od Splita i 14 km zapadno od Sinja, dobro je zatresao celo to područje, objavio je EMSC.

- Noćas u 3 sata i 8 minuta seizmografi Seizmološke službe zabeležili su jak potres s epicentrom kod Donjeg Muća 16 km zapadno od Sinja. Zemljotres je imao magnitudu 4.0 prema Rihteru. Na osnovu magnitude je izračunat intenzitet u epicentru od V stepeni Merkalijeve skale. Zemljotres se osetio u široj okolini Sinja - objavila je Seizmološka služba.

Iako jedni svedoče da je trajao kratko, a drugi da je bio dug, svi se slažu da je 'pošteno zatreslo'. Stanovnici Splita, Sinja i okoline, govore kako ih je potres probudio, a neki govore da je zemljotres pratio i veoma neprijatan zvuk. Koliko je jako zatreslo pokazuje i to da se potres osetio i u Rijeci, 242 km udaljenoj od epicentra.

Ipak, bilo je i onih koji su u svemu pokušali da nađu i humora pa su komentarisali kako su to "garant pijanice ispred diska u Sinju upalile vojnu mašineriju". U Sinju govore kako su prvo osetili zemljotres i čuli snažnu tutnjavu, a onda oko 20 minuta kasnije opet se čuo jako neprijatan zvuk, ali nije bio propraćen podrhtavanjem.

Zemljotres su osetili i oni koji žive u zgradama na 10-om i višim spratovima, a u Splitu su rekli i kako su osetili da im se tresu stolice na kojima su sedeli.

Još se ne zna da li je bilo materijalne štete i povreda.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.