SUDBINA ULJANIKA NEIZVESNA: Vlada odbila restrukturiranje, odložen i stečaj
U Uljaniku su otkrivene malverzacije, Foto: Beta

propast brodogradilišta

SUDBINA ULJANIKA NEIZVESNA: Vlada odbila restrukturiranje, odložen i stečaj

Uljanik Brodogradilište ima 1.400 zaposlenih

Objavljeno:

Na Trgovačkom sudu u Pazinu danas je odgođeno ročište u okviru prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja u Uljanik Brodogradilištu, a novo je ročište zakazao za 24. april.

Sudija Ivan Dujić je ročište odgodio nakon što je predsednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se juče, nakon sednice vlade, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom vlade, da bi razmotrili koji deo ponude strateškog partnera - Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka - nije prihvatljiv i razmotrili druga alternativna rešenja.

Po Bulićevim rečima, za sledeću sedmicu najavljeni su razgovori nadležnih državnih institucija s Evopskom komisijom, a vezano za druga moguća rešenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika, izveštava Hina.

Budući da Uprava zajedno s vladom traži rešenje za oporavak brodogradilišta, nastaviće se razgovor s Evropskom komisijom, Upravom i stečajnim upravniko, kao sa radnicima koji su tražili odgodu stečaja.

Plenković je, inače, izjavio juče da "vlada ne može da podrži je restrukturiranje Uljanika jer bi ono značilo veliku finansijsku izloženost države" i da ostaje otvorena za traženje dodatnih rešenja za brodogradiliša "3. maj" i Uljanik.

Postupak za uvođenje stečaja u Uljaniku pokrenut je krajem januara ove godine na predlog hrvatske Finansijske agencije (Fina), koja je pritom navela da je račun Uljanik Brodogradilišta sa 21. januarom bio u neprekidnoj blokadi od 120 dana zbog neizvršenih plaćanja u ukupnom iznosu od 75,9 miliona kuna (10,2 miliona evra).

Uljanik Brodogradilište ima 1.400 zaposlenih, prema podacima Fine. Imovina brodogradilišta iznosi 988 miliona kuna (132,9 miliona evra), a ukupne obaveze iznose 2,6 milijarde kuna (349,7 miliona evra), što znači da je kompanija prezadužena i ispunjava i taj kriterijum za otvaranje stečaja, navodi Hina.

Privremeni stečajni upravnik Uljanik Brodogradilišta, Loris Rak je, inače, ove srede podneo zahtev Trgovačkom sudu da u slučaju da sudija otvori stečajni postupak bude imenovan drugi stečajni upravnik. Svoj zahtev je obrazložio činjenicom da će to biti složen stečajni postupak koji će tražiti stalno prisustvo stečajnog upravnika u Puli, te da bi, kako on prebiva u Rijeci, bilo za državu jeftinije da imenuje nekog drugog.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.