VOŽNJA U SUPROTNOM SMERU, POD UTICAJEM ALKOHOLA, PREKORAČENJE BRZINE... Dozvolu sad možete izgubiti baš lako!
MUP je osluhnuo i uvažio primedbe vlasnika vozila, ali i iznajmljivača i poslodavaca, pa će se tako na stranicama MUP-a moći videti je li nekom vozaču izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom, Foto: Profimedia

nova pravila

VOŽNJA U SUPROTNOM SMERU, POD UTICAJEM ALKOHOLA, PREKORAČENJE BRZINE... Dozvolu sad možete izgubiti baš lako!

Nadaju se primeni od leta

Objavljeno: 15:35h

Drastično veće kazne za prekršaje, privremeno oduzimanje vozila za osam najtežih prekršaja, dvogodišnje pauziranje i ponovno polaganje vozačkog ispita pogodiće najviše one koji divljaju na putu.

Predlog izmena Zakona o sigurnosti drumskog saobraćaja koji će se u četvrtak naći na sednici Vlade, a nakon toga bi trebalo, kako se nadaju predlagaoci, da do leta bude u primeni.

Šta je izbačeno?

Kako Jutarnji list ekskluzivno saznaje, MUP i Ministarstvo zdravlja pratiće se u kojoj meri vozači stariji od 67 godina (ne)poštovanjem propisa utiču na saobraćaj.

Pre nego što ga u četvrtak Vlada usvoji i uputi u skupštinsku raspravu, zakon je prošao i javno savetovanje, a prvi su put u njegovoj izradi učestvovali i saobraćajni stručnjaci.

Odredba koja je najviše intrigirala javnost, privremeno oduzimanje vozila kojim je počinjen prekršaj, ostaje (postoji i u drugim državama), ali će sud u roku od 15 dana morati da odluči o predlogu policije za tu drakonsku mjeru. Policija cilja da će na taj način vozačima koji čine najteže prekršaje pojasniti da je vozilo opasno sredstvo.

MUP je osluhnuo i uvažio primedbe vlasnika vozila, ali i iznajmljivača i poslodavaca, pa će se tako na stranicama MUP-a moći videti je li nekom vozaču izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom, ima li i koliko negativnih bodova. Biće dovoljno da se ukuca broj vozačke dozvole da bi se dobio “profil” je li neki vozač rizičan ili ne, a pritom se neće otkriti nijedan lični podatak.

Oduzimanje vozila

Vozilo će moći da se oduzme onim vozačima koji su najmanje dvaput kažnjeni, pa treći put počine neki od sledećih prekršaja: ako voze u suprotnom ili zabranjenom smeru na auto-putu ili putu namenjenom isključivo za motorna vozila, ako u naselju prekorače brzinu više od 50 km/h, za namerni prolazak kroz crveno, odbijanje alkotestiranja ili testiranja na droge, ako voze s više od 1,5 promila alkohola u krvi ili pod uticajem droga, ako voze i bez prava na vozačku.

Bez automobila će privremeno moći da ostanu i ako voze dok im je vozačka ukinuta zbog negativnih prekršajnih bodova ili dok im je oduzeta, ako su isključeni iz saobraćaja ili dok im je oduzeta vozačka.

Namerni prolazak kroz crveno svetlo jedna je od novina, a uvedena je nakon što je uočeno da neki to doživljavaju kao sredstvo vozačkog dokazivanja.

Za neke vrste prekršaja policija predlaže i drastično povećanje novčanih kazni, čak do trostruko većeg iznosa. Tako bi se maksimalna kazna za telefoniranje ili korišćenje telefona u vožnji podigla s 500 na 1500 kuna, za brzinu koja je 50 km/h veća od ograničenja s 10.000 na 20.000 kuna.

Nepoštovanje crvenog svetla na obeleženom pešačkom prelazu kažnjavalo bi se, umesto s 1000, s tri do sedam hiljada kuna.

Dižu se i granice bodova za prometne prekršaje, pa se za neke najteže prekršaje može izreći i šest negativnih bodova, a to su isti oni prekršaji zbog kojih se i privremeno može oduzeti vozilo. Dosad se za pojedini prekršaj moglo dobiti maksimalno tri negativna boda. Ova mera posebno cilja one koji često čine prekršaje, predviđena je kao sredstvo odvraćanja, a oni koji nastave s takvim prekršajima za koje mogu zaraditi do šest bodova, ostaće bez vozačke i moraće ponovo da polaži ispit.

Drastičnije kazne

Podižu se kazne i za neke od najčešćih prekršaja kao što je nevezivanje sigurnosnog pojasa za što bi kazna po novom bila 1000, a ne kao dosad 500 kuna. Samo lani MUP je registrovao 85.464 takva prekršaja, što čini ukupno 11,8 posto ukupnih prekršaja. Predloženo je da se i nepropisno prevoženje dece u vozilu takođe kažnjava s 1000 kuna, a ne s 500 kao dosad.

Prema predlogu, kad neki vozač drugi put počini prekršaj zbog kojeg može ostati i bez vozila, minimalno će šest mjeseci biti bez vozačke, a ako “padne” i treći put, bez vozačke može ostati najmanje godinu dana (maksimalni je rok dvije godine).

Ono što je novina u odnosu na dosad iznesene predloge jeste da će se vozački ispiti snimati audio i video zapisima.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.