DECA LEŽE PREKRIVENA FEKALIJAMA! Jezive fotografije iz DEČIJE BOLNICE digle Hrvatsku na noge
U bolnici vladaju jezivi uslovi (ilustracija), Foto: EPA/MURTAJA LATEEF

užasno

DECA LEŽE PREKRIVENA FEKALIJAMA! Jezive fotografije iz DEČIJE BOLNICE digle Hrvatsku na noge

Na fotografijama se vidi i kako po rukama i licu deca imaju osušene fekalije.

Objavljeno: 11:08h

U specijalnoj bolnici za hronične bolesti dečje dobi u Gornjoj Bistri uslovi su uznemirujući, piše Index, koji je u posedu zastrašujućih fotografija zapuštenosti.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE OVDE.

U toj se bolnici trajno leči 107 dece koja boluju od neizlečivih bolesti ili bolesti kojima je dugotrajan tok lečenja, a 70 posto njih nema roditeljsko staranje. U bolnici je zaposleno 107 radnika, od kojih su 46 medicinske sestre, 17 negovatelja, 5 lekara, 4 defektologa i 6 fizioterapeuta, a ostalo je nezdravstveno osoblje.

Fotografije iz bolnice pokazuju da su deca koja se onde leče zapuštena, da su im pelene pune fekalija, da leže na potrganim dušecima, često pomokrenim. Na fotografijama se vidi i kako po rukama i licu deca imaju osušene fekalije.

Index je fotografije pokazao upravniku bolnice Renatu Mitermajeru, kao i zameniku Babiću.

Babićeva prva reakcija bila je da se tako nešto može snimiti svako jutro kad dete ima stolicu, dok je upravnikova prva reakcija na fotografije glasila:

- Da, dobro, dobro, dobro, dobro. Ne znam ko je to snimio, to se može samo ujutro kad se previja decu, videli ste stanje u bolnici, možete svaki dan doći. Ovo je krivično delo ko je snimao neovlašteno. Ne znam za te slike.

Index je razgovarao s radnicima bolnice u Bistri koji su ogorčeni ponašanjem određenih kolega koji se ne brinu o deci pa ih puštaju da sede i leže u fekalijama. S fotografijama su odlučili da izađu u javnost kako bi se nešto preduzelo da se to više ne ponavlja.

- Toj je deci oduzeto svako dostojanstvo, dođemo u smenu iza određenih kolega i nađemo decu u prestrašnom stanju. To su deca koja trebaju našu stalnu brigu i posao je izuzetno težak, no trebamo ga svi obavljati savesno i odgovorno. Ovakve stvari se ne smeju događati - rekli su radnici koji su odlučili da ostanu anonimni.

Nakon što, kažu, upozore nadređene na takvo ponašanje radnika, onda oni dobiju po nosu pa moraju u komadu odrađivati niz noćnih sati, a uprava, dodaju, ništa ne preduzima da reši taj problem.

- Recimo kad nam je dolazio ministar zdravstva Milan Kujundžić pa ministarka porodice Nada Murganić onda su nas dan pre naterali da djcu kompletno očistimo, donesu za njih potpuno novu robu, sobe se čiste kao nikad pre, narede nam da stavimo potpuno novu, zapakiranu posteljinu koju pri nismo imali. I moramo se praviti da je sve divno i krasno. Ista je situacija kad nam dolaze novinari i TV kuće, tad sve mora blistati. A tek kad nam je došla predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, dobro da nismo morali sklekove raditi da se dovedemo u formu kolike su to bile pripreme. Znači kad god nam neko dolazi, onda sve mora biti uredno, tad nećete zateći ovakvu situaciju na koju mi nailazimo kad preuzimamo smenu - ispričali su Indexu zaposleni bolnice u Gornjoj Bistri.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.