MASOVNO HAPŠENJE ZBOG ULJANIKA: Hrvatska vlada nakon istrage privela 12 bivših menadžera!
Radnici Uljanika već mesecima štrajkuju, Foto: Beta

pronevere

MASOVNO HAPŠENJE ZBOG ULJANIKA: Hrvatska vlada nakon istrage privela 12 bivših menadžera!

Radi se o novcu koji je država dala za restrukturiranje brodogradilista 3. maj, a 560 miliona kuna je završilo u Uljaniku

Objavljeno:

Marina Mandić, portparolka hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova izjavila je da je kriminalističko istraživanje i hapšenje 12 bivših menadžera vezano i za sprovođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe preduzeća.

Kako prenosi portal 24sata, policija i istražitelji su očito krenuli tragom izveštaja Državne revizije, ali i internih finansijskih kontrola koje su sprovedene još krajem 2017. godine u brodogradilištu 3. maj.

Radi se o novcu koji je država dala za restrukturiranje brodogradilista 3. maj, a 560 miliona kuna je završilo u Uljaniku.

Uljanik je, naime, 2013. preuzeo 3. maj i Komisija je odobrila plan restrukturiranja po kojem država daje 847 miliona kuna za restrukturiranje 3. maja, a skoro isti iznos je trebao da da i Uljanik.

Kao i u svakom takvom slučaju, novac za restrukturiranje ide na modernizaciju i promenu poslovne šeme u prelaznom razdoblju, uz vraćanje dugova.

Sve kako bi na kraju na zdravim temeljima i bez državnih podrški brodogradilište nastavilo da živi.

Da nešto ne štima, nakon nalaza državne revizije, potvrdila je i nekadašnja potpredsednica vlade i ministrka privrede Martina Dalić još u novembru 2017. godine, ali je to, kako se navodi, prošlo ispod radara javnosti.

- Zatražili smo budžetski nadzor u 3. maju kako bi se ustanovio tok novca i korišćenja subvencija koje se isplaćuju iz državnog budžeta - rekla je tada Dalić.

Kada je nadzor završen, jedan od državnih zvaničnika koji je video rezultat, kratko je tada rekao: "Treba sve pohapsiti".

Uprkos tome, vlada je odobrila početkom 2018. godine interventnu pomoć Uljaniku od 96 miliona evra. To je, navodi se, bio poslednji pokušaj da se spasi brodogradilište iako se već znalo da je novac iscureo, a čak i u Evropskoj komisiji nalaz je prećutan.

O situaciji u Uljaniku i 3. maju poslednjih dana je često govorio premijer Andrej Plenković.

- Ne brine ta tema samo stanovnike Rijeke i Pule za čiji su identitet oni izuzetno bitni, mi razumemo sve moguće aspekte, od političkih, ekonomskih finansijskih, socijalnih, identitetskih i zato gledamo na koji način prići rešavanju problema koji je sve samo ne jednostavan - kazao je Plenković juče.

Podsetio je da su u poslednjih 27, 28 godina u brodogradnju različite hrvatske vlade i hrvatski poreski obveznici investirali, što subvencijama, što garancijama, 35 milijardi kuna, a pozamašan deo toga išao je za Uljanik i 3. maj.

Po njegovim rečima, vlada je do početka marta platila državnih garancija u iznosu 3,1 milijardi kuna, što smatra "enormnim novcima".

- Na žalost, tu je došlo do niza poslovnih propusta i pogrešnih odluka koji su nas doveli u ovu situaciju. Temi pokušavamo pristupiti racionalno, da štititimo ključni aspekt naše politike, a to je fiskalna konsolidacija koja je rezultirala podizanjem Hrvatske na investicioni kreditni rejting nakon više od 6,5 godina - rekao je tada Plenković, preneo je HRT.

Kazao je i da sve buduće odluke moraju voditi računa o svim aspektima, pa se još razmatra da li je restrukturiranje održivo, a ako nije naći će se, kazao je, druga rešenja.

Za poruku potpredsednika vlade Predraga Štromara radnicima brodogradilišta da traže novi posao, Plenković je rekao da misli da je u tom intervjuu Štromar možda bio pod utiskom s radnog sastanka parlamentarne većine, a konačna odluka nije donesena.

Jutros je, međutim, u opsežnoj policijskoj akciji na celom području Istre uhapšeno 12 bivših članova menadžmenta brodogradilišta Uljanik.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.