KOLINDINA ZAPALJIVA IZJAVA O NARODIMA BIH NALJUTIĆE CEO REGION: Ono što je rekla je UVREDA za Srbe i Bošnjake!
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta

nepromišljeno

KOLINDINA ZAPALJIVA IZJAVA O NARODIMA BIH NALJUTIĆE CEO REGION: Ono što je rekla je UVREDA za Srbe i Bošnjake!

Kolinda je govorila o BiHž

Objavljeno:

Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stubova moderne hrvatske države, poručila je danas hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njen najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH - rekla je Kitarovićeva na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svojoj kancelariji, javila je Hina.

Poručila je da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda, što je „činjenica u BiH decenijama i stolećima“.

Ona smatra da Hrvati u BiH imaju pravo birati svoje političke predstavnike koji će ih „legitimno predstavljati i zastupati na svim nivoima vlasti“, kao i pravo na nacionalne, kulturne, obrazovne i medijske ustanove, te pravo na ravnopravnu javnu upotrebu hrvatskog jezika.

Kitarovićeva je dodala da Hrvati, tražeći ta prava ne zahtevaju „ništa više od drugih“, te da je to na najbolji način za očuvanje BiH kao države, a da se time u BiH ugrađuju evropske vrednosti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.