PALI VLADARI SPLITSKOG PODZEMLJA: Specijalci im blokirali put, terete se za više zločina (VIDEO)
Hapšenje u Splitu, Foto: PU splitsko-dalmatinska

akcija hrvatske policije

PALI VLADARI SPLITSKOG PODZEMLJA: Specijalci im blokirali put, terete se za više zločina (VIDEO)

Osam hrvatskih državljana osumnjičeno je da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili krivična dela teškog ubistva u pokušaju, teške telesne povredee i oštećenja tuđe stvari

Objavljeno:

Splitska policija je u saradnji s pripadnicima Specijalne policije uhapsila u sredu poslepodne sedam muškaraca koji se sumnjiče za udruživanje u zločinačku organizaciju na području Splita, a koja je odgovorna za nekoliko propucavanja na području Splita i okoline poslednjih meseci.

Slobodna Dalmacija je neslužbeno saznaje da su uhapšeni D. P., R. Ž., A. V., P. V., Ž. R., S. V. i T. M. zbog sumnje da su učestovali u organizaciji i pripremanju napada na Jozu Čabraju (28) u Kaštel Sućurcu.

A.V., P. V. i Ž. R. uhapšeno su u akciji Specijalne policije u Baškoj Vodi u sredu poslepodne. Specijalci su im blokirali put pa su ih uhapsili tokom vožnje u automobilu. Nisu pružali nikakav otpor, isto kao ni D. P. koji je uhapšen u svojoj kući u Kaštelima.

Istražitelji sumnjaju da je D. P. bio naručitelj Čabrajinog ubistva, a da je A. V. bio glavni egzekutor, a pomogli su mu ostali iz ekipe. Prema neslužbenim informacijama navodno su za naručeno ubistvo trebalo da dobiju 40.000 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Hapšenje
Hapšenje foto: PU splitsko-dalmatinska

Policijsko saopštenje prenosimo u celosti:

- Osam hrvatskih državljana osumnjičeno je da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili krivična dela teškog ubistva u pokušaju, teške telesne povredee i oštećenja tuđe stvari, objavila je splitsko-dalmatinska policija.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak, u cilju preuzimanja kontrole i vodeće uloge u krijumčarenju i preprodaji droge na širem splitskom području, odnosno protupravnog pribavljanja znatne imovinske koristi stečene preprodajom droge, u zajedničko delovanje povezao sedam osoba u dobi od 20 do 38 godina, nakon čega su nabavljali razne vrste oružja i streljiva, kojim su pokušali usmrtiti pripadnike drugih zločinačkih udruženja i oštetiti njihovu imovinu, pa u cilju upozorenja i zastrašivanja teško povredili i pripadnika vlastitog zločinačkog udruženja.

Hapšenje
Hapšenje foto: PU splitsko-dalmatinska

Utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak, u dogovoru s 38-godišnjakom i 29-godišnjakom, 13. novembra 2018. na području Splita u vozilo ugurao 21-godišnjaka, kojeg su zatim telesno napali i nanijeli mu teške povrede glave. Prilikom pretraga obavljenih u sklopu kriminalističkog istraživanja, kod 34-godišnjaka je pronađen pištolj „Glock“ s pripadajućim streljivom.

Osumnjičenog 29-godišnjaka se takođe sumnjiči da je 25. decembra 2018. u ulici Stjepana Radića u Solinu, radi ostvarivanja uvodno spomenutog cilja zločinačkog udruženja kojem i sam pripada, iz vatrenog oružja ispalio više hitaca u 29-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, s namerom da ga usmrti, a nakon čega je 2/3. februara 2019. u mestu Trolokve, s ciljem zastrašivanja iste osobe, vatrenim oružjem oštetio lično vozilo Mercedes parkirano u blizini njegove kuće.

Osim toga, sumnjiči ga se i za oštećenje ličnog vozila 38-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, počinjeno 26. januara 2019. u Okrugu Gornjem. Nakon što je prethodno nabavio streljivo, iz vatrenog oružja ispalio je 18 hitaca u parkirano osobno vozilo Mercedes, takođe radi ostvarivanja cilja svog zločinačkog udruženja.

Dalje, utvrđena je osnovana sumnja i da su 29-godišnjak, 34-godišnjak i 26-godišnjak 23. januara 2019. dogovorili i isplanirali kako će, radi osvete, usmrtiti jednu osobu i to vatrenim oružjem koje su prethodno nabavili 34-godišnjak i 29-godišnjak. U nameri pronalaska i usmrćivanja osobe nisu uspeli.

Sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je i osnovana sumnja da su 29-godišnjak, 38-godišnjak, 21-godišnjak, 23-godišnjak, 20-godišnjak i 22-godišnjakinja, po prethodnom dogovoru i planu, 5. marta 2019. u Kaštel Sućurcu pokušali usmrtiti 28-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, i to na način da su, nakon detaljno razrađenog zajedničkog plana i pozivanja oštećenog na dogovoreno mesto, do njega došli 29-godišnjak i 21-godišnjak, kojom prilikom je 29-godišnjak u 28-godišnjaka, koji se nalazio u ličnom vozilu BMW, ispalio više hitaca, u nameri da ga usmrti.

Protiv osumnjičenika policija je podnela krivičnu prijavu Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, dok su oni predani pritvorskom nadzorniku - stoji u saopštenju policije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.