NE PAKUJTE ZIMSKE JAKNE! Uskoro nas ponovo očekuje ZAHLAĐENJE, a otkriveno je i kakvo će biti LETO
Kakvo nas proleće čeka?, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

vremenska prognoza

NE PAKUJTE ZIMSKE JAKNE! Uskoro nas ponovo očekuje ZAHLAĐENJE, a otkriveno je i kakvo će biti LETO

"Kako stvari stoje, nema kraja ekstremima"

Objavljeno:

Ceo region iznenadile su visoke temperature, a prognoza iz susedstva možda će nam otkriti zašto je to tako.

Meteorološkinja Dunja Plačko-Vršnak objašnjava:

- Temperatura je daleko iznad proseka za ovo doba godine. Nije prvi put da se tokom ove zime temperatura digla iznad proseka. Naime, u jugozapadnoj struji, konkretno u ovom slučaju, dolazi nam izuzetno vlažan i topao vazduh. A druge strane, onaj uticaj sibirskog anticiklona koji nam donosi izuzetno hladan vazduh, potpuno je izostao. No ovo čak nije ni prva zima koja je takva. Zime su sve toplije, a isto tako i leta su sve toplija. Ekstremi su sve češći - kazala je.

Navela je kako će idućih dana biti nadprosečno toplo, ali ne ovako toplo.

- Početkom nedelje će nastupiti promena vremena uz znatni pad temperature vazduha, a nije isključen ni sneg u visinama. S druge strane, uz tu promenu vremena, zaduvaće i severni vjtar koji će pojačati osećaj hladnoće. Još treba sačuvati zimske jakne - kazala je.

Međutim, to zahlađenje, kao uostalom i sva dosadašnja tokom zime, biće prolazno.

- Kako stvari stoje, nema kraja ekstremima. Uopšteno ti ekstremi koji se javljaju, verovatno su posledica globalnog zagrevanja odnosno klimatskih promena. Prema prognostičkom materijalu za duže vremenske staze, i proleće će biti toplije od uobičajenog, a što se tiče padavina, one će biti oko proseka. Međutim, kad radimo prognozu po sezoni treba obratiti pažnju da ako će biti toplije od proseka, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja ili razdoblja s ekstremnijim padavinama, ali naravno u dugoročnoj sezonskoj prognozi ne možemo biti potpuno tačni kad će ti ekstremi biti - kazala je meteorološkinja Dunja Plačko Vršnak.

Upitana je i ono što sve zapravo najviše zanima - zna li se već kakvo će nam biti leto?

- Mogu reći kako izgleda da bi i ovo leto, kao i sva dosadašnja leta unazad desetak godina, trebalo biti toplije od projeka za sezonu, ali opet s obzirom da su leti česti pljuskovi, grmljavine i nevremena ne možemo isključiti mogućnost hladnijih razdoblja za vreme takvih nestabilnosti - kazala je Dunja Plačko-Vršnak.

Na ovu dugoročno prognozu za proleće i leto osvrnuo se i meteorolog Zoran Vakula.

- Ostvari li se najnovija dugoročna prognoza za leto, za što postoji prilično velika verovatnoća, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom delu godine, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u istoriji merenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo leto bilo u Australiji - naveo je Vakula za HRT.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.