SVAKA BLUDNICA BIĆE ZGAŽENA KAO SMEĆE NA ULICI: Ovako je o ženama govorio ALOJZIJE STEPINAC!
Alojzije Stepinac, Foto: Wikipedia

ALOJZIJE STEPINAC

SVAKA BLUDNICA BIĆE ZGAŽENA KAO SMEĆE NA ULICI: Ovako je o ženama govorio ALOJZIJE STEPINAC!

"To je specijalni tip komunističke žene, ali ujedno i tip nakaze od žene. Odvratna je Bogu, ali je odvratna i poštenim ljudima"

Objavljeno:

Međunarodni dan žena obeležava se u svetu već više od 100 godina, pa i u Hrvatskoj.

Zanimljivo, jedna od retkih ministarki u hrvatskoj vladi, ministarka spoljnih poslova Marija Pejčinović Burić, pre nekoliko dana boravila je u Vatikanu. Tamo je s Papom pričala o beatifikaciji Alojzija Stepinca, piše "Index".

- Reči je bilo i o procesu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Obe strane su se složile da je razmena visokih poseta u poslednje dve godine potvrda prijateljskih bilateralnih odnosa čiji se nastavak očekuje i u 2019. godini - javili su iz Ministarstva.

Tako se hrvatska ministarka založila za beatifikaciju čoveka koji, valja spomenuti na današnji dan, nije imao visoko mišljenje o ženama.

- Zanimljivo je kako je Sotona dobro uočio silno važnu ulogu žene te ju pod parolom lažne emancipacije rabi za svoje svrhe kao nikada do sada u istoriji čovečanstva - piše Alojzije Stepinac u pismu saradnicama Krista Kralja 1955. godine, deset godina nakon što su dobile pravo glasa.

- Zar nije i onda (u Hristovo doba op. aut.) vladao brak "civilni" i mnogoženstvo? - pita se Stepinac zgražavajući se nad građanskom zajednicom i poistovećujući je s poligamijom onako kako se njegovi naslednici zgražavaju nad homoseksualnošću.

Stepinac žene upućuje na jedinu ženu u istoriji koja po njemu zaslužuje puno poštovanje - Mariju, devičansku majku Isusovu. A žene, one koje nisu imale sreću da zatrudne po Duhu Svetome, upućuje kakve bi trebalo da budu i kakve bi ih vrline trebale krasiti.

- Ta svojstva nisu ništa drugo nego iskrena pobožnost, stidljiva povučenost i neumorna radinost - piše obraćajući se učenicama Domaćinske škole 1942. godine.

Dakle, žene po Stepincu trebaju biti pobožne, ne smetati i od jutra do mraka raditi. Takav je, piše, "tip domaćice kakav zamišlja hršćanstvo". I nije Stepincu dovoljno da žena bude samo pobožna. Ona mora i držati jezik za zubima.

- Ako ko misli, da je pobožan, a ne zauzdava jezika svojega, nego vara srce svoje, njegova je pobožnost isprazna - citira učenicima Bibliju.

Pa nastavlja dalje o stidljivoj povučenosti.

- Nju je Bog postavio kao čvrsti zid, koji ima da čuva žensku čast i poštenje. I možete biti posve sigurne, gde se taj zid poruši, tamo je otvoren put životinjama u ljudskoj spodobi u svetište ženske časti i ponosa - piše Stepinac i devojkama preporučuje ponašanje svete Perpetue koju je, navodno, u amfiteatru pobesnela krava nabila na rogove.

Treća vrlina koja krasi žene je "neumorna radinost". O tome Stepinac piše:

- Zadnja ide na počinak, prva ustaje, tako da se na nju uzalud ne oslanja srce muža njena.

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac foto: Profimedia

Ne bi pismo bilo potpuno da Stepinac ovom idealu nije suprotstavio ženu koja mu nije po ukusu.

- Nije tako s domaćicom, ako se uopšte može dati ime domaćice ženi, koja je prezrela Boga, svoju stidljivost i pošteni rad. To je specijalni tip komunističke žene, ali ujedno i tip nakaze od žene. Odvratna je Bogu, ali je odvratna i poštenim ljudima - piše Stepinac.

Uzalud će žena, piše Stepinac, nastojati da iznudi poštovanje od strane muškarca ako se bude više videla na bučnim ulicama i razuzdanim zabavama nego u kraljevstvu svoga doma.

No nije najgore što nekada kardinal, a danas blaženik, ženama poručuje da ostanu kući i budu kuš.

- A kad po nesreći izgubi poštenje i padne žrtvom telesne pohote, onda je njen život vrlo gorak, a svršetak vrlo žalostan, prema rečima Svetoga Pisma: 'Svaka žena bludnica biće zgažena kao smeće na ulici'' - piše Stepinac devojkama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.